Rosalin Doodeman
Rosalin Doodeman Lifestyle 23 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Huh?! Dit is misschien de reden dat je urenlang kan dagdromen

We betrappen ons er allemaal wel eens op: dagdromen. Helemaal verzonken in gedachten en totaal niet meer bezig zijn met je dagelijkse taken. Dagdromen, het is iets wat we allemaal doen. Er bestaan verschillende vormen hiervan. Al een tijd doet de term ‘maladaptive daydreaming‘ de ronde op Tiktok, maar wat houdt deze term eigenlijk in? En hoe onderscheid deze vorm van dagdromen zich van je dagelijkse zone out moment?

Dream a little dream of me..

Dagdromen doen we allemaal wel eens

Wist je al dat wij ongeveer 30-50% van de dag verzonken zijn in onze gedachten? Dagdromen is dus helemaal niet iets geks. We hebben het de helft van de tijd niet eens door wanneer we met onze gedachten in een andere wereld zijn. Ons brein werkt op een interessante manier, waardoor er verschillende soorten dagdromen zijn. De meest besproken variant op dit moment is maladaptief dagdromen, wat nét iets anders in elkaar zit.

Een andere realiteit

Maladaptief dagdromen zit aan de andere kant van het spectrum van ‘normaal’ dagdromen. Mensen kunnen urenlang verzonken zijn in een soort film die zich afspeelt in het hoofd. Personages, plottwists, climaxen: het kan er allemaal in verwerkt zijn. Dit kan voelen als een tweede realiteit waarin je leeft en  je de reggisseur bent. Ook is het vaak dezelfde dagdroom waar je naar teruggaat, waardoor het net zo bekend is als het dagelijkse leven.

Is maladaptief dagdromen een mental illness?

Maladaptief dagdromen wordt niet direct beschouwd als een mentale ziekte, maar wordt meer gezien als een cognitieve abnormaliteit. Het kan wel voor een paar obstakels in jouw dag zorgen. Zo kan het zorgen voor concentratieproblemen en kan het een blokkade zijn voor het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden. Vaak komt deze vorm van dagdromen voor bij mensen die dealen met andere mentale problemen, zoals anxiety, PTSS of een depressie. Het werkt als een soort toevluchtsoord, zodat je hoofd niet bezig hoeft te zijn met de realiteit. Het is als het ware een soort coping mechanism.

Taking it to TikTok

Als we de virale TikTok-video’s moeten geloven, hebben veel mensen last van maladaptief dagdromen. Veel TikTokkers maakten er een video over om uit te leggen wat ze meemaken en hoe ze erachter kwamen dat ze last hebben van deze dagdromen.

@vivoya

I have so much more to say on this lmao

♬ original sound – viv(ienne)

Lekker blijven dromen

Veel dagdromen is hartstikke normaal en niks om raar van op te kijken. Mocht het toch zo zijn dat het dagdromen je in de weg zit in het dagelijks leven, is het altijd een idee om er met een deskundige over te praten om dit probleem te verhelpen. Bottom line: dream on.

Wil je luisteren: 5x podcasts over mentale gezondheid en alles wat daarbij komt kijken

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.