Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Vriendschap 8 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Een meisje-meisje zijn is populairder dan ooit, maar wat houdt dat nu écht in?

2023 was het jaar dat girlhood flink werd gevierd. De Barbie-film, girl math, girl dinner en de strikjes kregen hun moment. De trend zet dit jaar lekker door. Toch is er één begrip dat van alle tijden is: het meisje-meisje. Maar wat houdt die term nu precies in?

Al van jongs af aan worden vrouwen onderverdeeld in ‘meisje-meisjes’ en ‘tomboys‘. De term meisje-meisje wordt vaak met een tuttige noot aan iemand gebracht. Alsof meisje-meisjes alleen maar roze dragen, hun haren altijd vlechten en alleen maar Engelse thee drinken.

En dat terwijl de term meisje-meisje er voor mij juist duidt dat je waarde hecht aan de saamhorigheid onder vrouwen. Dat je goed gedijt met veel vrouwelijke energie om je heen. De vibe die je krijgt van series als The Bold Type en Sex and the City. Maar wat betekent het nog meer?

Tekenen van een meisje-meisje

Hoewel het nu zeker in is om een meisje-meisje te zijn, is het concept van vrouwen die samenzweren niets nieuws. Dus daarom: dit is wat het echt betekent om een meisje-meisje te zijn.

Je viert andere vrouwen

Zoals de naam al doet vermoeden, is een meisje-meisje voor de meisjes. Ze is graag in de buurt van andere vrouwen, steunt hen, leert van hen en is oprecht blij als de vrouwen om haar heen slagen. Daarbij wordt de vrouwelijkheid volledig omarmd en worden alle behaalde successen gevierd — met een hele grote strik eromheen.

Jaloezie speelt geen rol

Afgunst, daar doen meisje-meisjes niet aan. Een echt meisje-meisje voelt zich trots als andere vrouwen winnen in plaats van zich te laten meeslepen door jaloezie of vergelijking. Dus als de ene vrouwelijke collega promotie krijgt, dan zijn ze blij dat een vrouw die mooie stap maakt — in plaats van zich af te vragen waarom een ándere vrouw die kans krijgt. Een winst van een vrouw is immers een winst voor alle vrouwen.

Feministisch, zonder mannen neer te halen

Feminisme staat voor gelijkheid tussen man en vrouw. Dat bereiken we door vrouwen omhoog te tillen, niet door de mannen naar beneden te trekken. Het draait allemaal om het omarmen van vrouwelijkheid zonder anderen te vergeten. Dus, terwijl je geniet van vrouwelijke connecties en hen viert, betekent dit niet dat we mannen of mensen met andere identiteiten moeten buitensluiten of beledigen.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.