Jana Witteman
Jana Witteman Mentale Gezondheid 16 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Jade (25): ‘Ik kon mijn therapiesessies niet betalen’

Tikkies van 1,25 euro. Bizarre bedragen voor een vakantie met je schoonfamilie waar je niet op zit te wachten. Of je huisgenoten die maar niet begrijpen dat de energierekening écht oploopt als je dagelijks twintig minuten doucht. Geldkwesties: we kennen ze allemaal en soms zijn ze om gek van te worden. In Moneytalk bespreekt NSMBL-redacteur Jana wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? Jade stopte met haar therapietraject vanwege de kosten.

Naam: Jade
Leeftijd: 25
Woonsituatie: 3 huisgenoten

Moneytalk

Ik kon mijn therapie niet betalen

De geldkwestie van Jade

“Heee Jana!

Het zit zo: na heel lang dubben en eindeloos piekeren had ik besloten om hulp in te schakelen. In mijn leven waren namelijk nogal wat familie strubbelingen voorbij gekomen. Als ik ouder ben gaat dat wel over, dacht ik altijd. Toch bleef het maar terugkomen. Nadat ik huilend bij mijn huisgenoot aan tafel een knoop door had gehakt dat het echt tijd was om met een professional te gaan praten, belde ik de huisarts. Twee weken later kon ik al bij de praktijkondersteuner terecht. Super fijn (en gratis!). Maar na acht gesprekken kwamen we niet echt verder. Deels waren de problemen die ik had duidelijker geworden, maar tegelijkertijd voelde het nog niet opgelost. De praktijkondersteuner adviseerde mij om te starten met haptotherapie. Praten kon ik namelijk wel, alleen mijn gedachten en mijn gevoel leken soms mijlenver van elkaar af te staan. Alsof ik soms over een ander sprak.

NSMBL’s Emma over paniekaanvallen: ‘Ik had ze en ja, ik ging wekelijks naar de psycholoog’

Ik ging naar de haptonoom. Dat was een hele lieve vrouw. Het intakegesprek was gratis, maar vanaf de tweede sessie zou het 90 euro per uur gaan kosten. Ik studeer nog, heb een bijbaan in de horeca en kan net de eindjes aan elkaar knopen. Na de tweede sessie ben ik om financiële redenen met de therapie gestopt. Dat geld kan ik namelijk echt niet missen, maar toch voelt het super stom. Wat denken jullie hiervan? Liefs.”

Dit vindt de redactie van NSMBL

“Ha Jade,

Ten eerste mag je trots zijn op jezelf dat je de stap hebt gezet om hulp te zoeken. Juist problemen van vroeger kunnen je lang achtervolgen en lossen zichzelf meestal niet zomaar op. Ook goed dat je benoemt dat je praktijkondersteuner gratis is. Via de huisarts kun je daar altijd terecht voor hulp, met meestal kortere wachtrijen dan bijvoorbeeld bij de psycholoog. De praktijkondersteuner kan je later altijd doorverwijzen naar een specialist, mocht dat nodig zijn. Eigenlijk klinkt het alsof dat bij jou ook is gebeurd. Alleen kan die speciale zorg een flink prijskaartje hebben (ook met een aanvullende verzekering).

Je zegt eigenlijk al dat je het gevoel had dat haptotherapie je zou kunnen helpen. In dat geval kunnen wij je alleen maar aanmoedigen toch verder te gaan met het traject. Natuurlijk kunnen we niet in je portemonnee kijken. Maar misschien kan het helpen om eens je inkomsten en uitgaven onder elkaar te zetten. Zijn er dingen waar je eventueel op kunt besparen? Dan kan het slim zijn om het geld dat je uitspaart direct in een apart potje te stoppen, waarmee je de therapie kunt betalen. Uiteindelijk is je mentale gezondheid belangrijker dan al het andere!

Daarnaast is het wellicht verstandig opnieuw contact te zoeken met de huisarts. Bespreek daar wat de mogelijkheden zijn. De psycholoog wordt bijvoorbeeld wel vanuit de basisverzekering vergoed. De huisarts en praktijkondersteuner kennen de zorgsector en weten alles over de mogelijkheden.

Heel veel succes en sterkte! Hopelijk kun je het traject tóch doorzetten.”

Moneytalk: ‘Energiecrisis? Daar hebben mijn huisgenoten nooit van gehoord’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.