Aartie Narain
Aartie Narain Love & Life 18 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

5 mythes die je niet moet geloven over het boosten van je immuunsysteem

Op het internet vind je ontelbare tips over het boosten van je immuunsysteem. Van iedere dag teentjes knoflook naar binnenwerken tot liters thee drinken. Als jij je zorgen maakte over je gezondheid heb je vast wel van deze tips gehoord en heel wat uitgeprobeerd. Maar helpen ze ook echt? Wij hebben uitgezocht welke tips waar zijn en wat absoluut niet.

Dit zijn de meest voorkomende mythes.

Je immuunsysteem: wat doet het?

Je immuunsysteem is niet een losse orgaan. Met het drinken van een glas sinaasappelsap kom je er niet. Je afweermechanisme heeft te maken met een mix van hormonen, cellen en proteïnen. Het systeem beschermt je van indringers van buitenaf, zoals bacteriën, virussen, parasieten, schimmels en gifstoffen.

Wanneer het op je immuunsysteem aankomt gelden de simpele zaken, zoals genoeg slapen, je fruit en groenten netjes eten en je handen wassen. Door je levensstijl aan te passen kan dit op lange termijn helpen. Deze vijf beweringen zorgen in ieder geval niet voor een boost.

Mythe 1: Vitamine C

Het klopt dat vitamine C een belangrijke rol kan spelen voor je immuunsysteem. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine C helpt bij het doden van microben en dode immuuncellen opruimt. Ondanks de goede resultaten, mag je ook niet een te hoge dosis aan vitamine C binnenkrijgen. Voor een beter immuunsysteem kun je beter bladgroenten eten.

Mythe 2: Je hebt alleen multivitaminen nodig

Multivitaminen bevatten een reeks vitaminen en zijn zeker niet verkeerd. Maar voor je immuunsysteem zal het geen verschil maken. Een goede nachtrust, gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging is de truc om je immuunsysteem te versterken.

Mythe 3: Thee helpt

Dit zal je vast vaker gehoord hebben: een kopje thee versterkt je immuunsysteem. Dit is deels waar. Maar als je je immuunsysteem écht wilt versterken kun je het beste voor een glas water kiezen. Water zorgt voor hydratatie en is onderdeel van een goed immuunsysteem. Je afweermechanisme is afhankelijk van je bloedbaan om cellen goed door het lichaam te kunnen transporteren. Als je uitgedroogd bent werkt dit niet zo goed. Daarom speelt water hier een grote rol bij.

Mythe 4: Je moet heel sterk zijn

Hoewel het goed is om een sterk afweersysteem te hebben, kunnen er ook problemen spelen als het te sterk is. Een te sterke systeem kan gezondheidsproblemen veroorzaken en dat wil je niet. Het is belangrijk dat je immuunsysteem in balans is.

Mythe 5: Je immuunsysteem boosten bestaat niet

De problemen van je immuunsysteem zijn niet binnen een dag opgelost. Maar er zijn wel een aantal manieren die je afweersysteem in de loop van de tijd beïnvloeden. De beste manieren zijn om voldoende te slapen, genoeg groenten en fruit te eten en in beweging te blijven. Al deze manieren kunnen het immuunsysteem ondersteunen door de voldoende brandstof en rust af te geven.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.