Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Gezondheid 28 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je ‘s nachts geen elektrische ventilator wil gebruiken bij warm weer

Na een trage start van de zomer, was het deze week opeens raak. Met temperaturen tot wel 29 graden was het in één klap zomer. Lekker overdag, maar bloedheet in de nacht. Zet jij het liefst de elektrische ventilator aan tijdens het slapen? Dan wil je daar na het lezen van deze informatie wel twee keer over nadenken.

Verkoeling is leuk, maar niet als het met zoveel risico gepaard gaat.

Elektrische ventilator zorgt voor slechte nachtrust

In een land waar het zo’n twintig dagen per jaar echt warm is, heeft bijna niemand een ingebouwd aircosysteem. Dat betekent dat, als het warm wordt, we aangewezen zijn op de elektrische ventilators voor wat verkoeling en een goede nachtrust. Maar dat is waar we volgens een deskundige de fout in gaan.

Martin Seeley, de CEO en slaapexpert van MattressNextDay, dringt erop aan dat mensen hun elektrische ventilatoren ‘s nachts uitzetten om hun slaap en gezondheid te verbeteren. Dit zijn vier negatieve effecten die het gebruik van een ventilator ‘s nachts kan hebben op je gezondheid.

Deze draagbare mini-airco is de ultieme zomergadget

Het maakt de spieren stijf

Als je al last hebt van spierpijn, dan zal het gebruik van een ventilator dit alleen nog maar verergeren. Dit komt doordat de geconcentreerde koele lucht je spieren kan aanspannen en verkrampen, waardoor je nog meer pijn krijgt. Je kunt zelfs merken dat je een stijve nek hebt gekregen sinds je een elektrische ventilator gebruikt, dus gebruik hem een paar nachten niet om te zien of je een verschil merkt.

Het kan hooikoorts verergeren

Als een elektrische ventilator aanstaat, circuleert de lucht natuurlijk door de kamer. Niet alleen de lucht, maar ook alle pollen en andere allergenen, die anders naar de grond zakken. Als jij merk dat je tijdens het gebruik van de ventilator extra last hebt van je allergie, dan is het een goed idee om ‘m uit te zetten.

Het kan verstopping veroorzaken

Door het constant circuleren van lucht, wordt de lucht droger. Natuurlijk kan dit na verloop van tijd je neus en keel uitdrogen, waardoor je lichaam meer slijm moet produceren om gehydrateerd te blijven. Dit kan echter veel bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn en een verstopte neus.

Het kan irritatie aan de ogen veroorzaken

Droge lucht kan ook droge ogen veroorzaken, wat kan leiden tot irritatie. Dit is nog belangrijker voor mensen die contactlenzen dragen, omdat die de kans op droogheid en irritatie vergroten.

Met deze tips houd jij jezelf zo koel mogelijk in de nacht

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.