Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 17 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Het ‘One Day’ liefdesdrama in het echte leven: wat is precies een ‘back burner’ relatie?

Op donderdag 8 februari lanceerde Netflix de miniserie One Day en sinds die dag is de show een regelrechte hit. Waarom? Waarschijnlijk omdat velen de pijnlijke waarheid van het liefdesverhaal herkennen. En dat is precies de reden waarom we het vandaag eens moeten hebben over back burner relaties.

Het verhaal van One Day gaat over Emma en Dexter. Het verhaal begint in 1988. Tijdens hun afstudeerfeest ontmoeten Emma en Dexter elkaar voor het eerst. De avond begint romantisch, maar ‘s ochtends blijken ze een kans te hebben gemist. De jaren later houden ze wel contact en lopen de levens tegelijk langs elkaar heen. Na een bijna-one-night-stand, blijven de twee flirterige vrienden. Het grootste thema in de serie? Onvervuld en eenzijdig verlangen. Het gaat over een back burner relatie.

Wat is een back burner relatie?

Een back burner relatie is een Engelse term die wordt gebruikt voor een situatie waarin een persoon in een romantische relatie een andere persoon in zijn of haar leven houdt als een potentiële back-up. Vaak terwijl hij of zij actief een primaire relatie met iemand anders nastreeft of onderhoudt.

De back burner in kwestie blijft hoopvol achter. In het Nederlands noemen we dit ook wel ‘aan het lijntje houden’. Al is een back burner relatie wel een stuk serieuzer en diepgaander dan dat.

One Day is herkenbaar voor velen

Het pijnlijke aan One Day is het tergende liefdesverhaal. De steeds net-niet romance. Alles wat had kunnen zijn, maar ondanks de eenzijdige hoop toch niet gebeurt.

Wat tijdens het kijken nóg pijnlijker is, is dat velen deze situatie herkennen. Back burner relaties komen veel voor – en doen voor beide partijen niets goeds.

De emotionele gevaren van een back burner relatie

Als jij degene bent die als reserve gebruikt wordt, dan kan dit nare emotionele gevolgen hebben. Zoals One Day ons laat zien, kan back burnen gepaard gaan met veel emotionele onrust. Bij een relatie op een laag pitje is de andere persoon meestal niet alleen iemand op wie je al jaren verliefd bent, maar ook iemand met wie je een sterke emotionele band hebt opgebouwd. Het is natuurlijk verwoestend om te zien hoe deze persoon met anderen relaties heeft en jou op afstand houdt.

Back burner relaties kunnen emotioneel leed veroorzaken bij de betrokkenen, waardoor de partner aan de reserve-kant zich verwaarloosd, onzeker of gebruikt voelt.

Waaraan herken je een back burner relatie

Omdat het gaat om iemand om wie je geeft, komt het inzicht dat je aan het lijntje bent gehouden vaak laat. Goed vertrouwen stelt de pijnlijke waarheid uit. Toch zijn er een aantal signalen waaraan je een back burner relatie kan herkennen:

1. Je bent meer dan vrienden, maar…
Jullie vertellen elkaar alles over jullie dagen, gaan vaak uit eten wat jullie misschien dates noemen. Het voelt alsof jullie al die dingen doen die koppels doen, maar er is nooit een groot gevoel van betrokkenheid bij hen en de liefde breekt nooit écht door.

2. Alles is op hun voorwaarden
Je vraagt je partner om jullie relatie te definiëren *op de meest subtiele manier die je kunt* en alles wat ze zeggen is “Ik ben er niet klaar voor.” Het zit zo: iemand die jou als reserveliefhebber houdt, wil alles alleen op zijn eigen voorwaarden.

3. Het komt nooit verder dan woorden
Wordt jij warm gehouden met liefkozende woorden, maar komt het nooit tot fysieke affectie? Dat is waarschijnlijk omdat er na dat punt geen weg terug meer is en alles dan ‘te echt’ wordt.

Zo doorbreek je het patroon

Een back burner relatie kan een lang en slopend proces zijn – waar geen einde aan lijkt te komen. Maar daar kan jij iets aan doen. Dit kan betekenen dat je een meer toegewijde romantische relatie met iemand anders begint, dat je de grenzen van je vriendschap bepaalt of zelfs dat je de banden helemaal verbreekt.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.