Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Geld & Carrière 19 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

#pechgeneratie in perspectief: dit had je kunnen kopen van de rente over je studieschuld

De pechgeneratie is boos. Waarom? Nou, dat weet inmiddels iedereen al wel. Nu duidelijk is geworden dat ze veel meer rente moeten gaan betalen over hun studieschuld is de maat vol.

Ook een deel van de NSMBL redactie behoort tot de #pechgeneratie. Dat grapje van de overheid (je weet wel, die met het leenstelsel en de rente) gaat ons een bak geld kosten. Wij weten wel wat we het liefste hadden gekocht, van die rente.

Een forse stijging in studieleningen

In september 2015 is het leenstelsel ingevoerd. Dit leenstelsel verving zogenaamd de basisbeurs als sociale voorziening. De zogenaamde vervanging heeft ervoor gezorgd dat de meeste studenten een lening af moesten sluiten om te kunnen studeren.

Sindsdien is de gemiddelde studieschuld met €4000 gestegen. Ook het aantal mensen met een studieschuld is flink gegroeid. Dit is namelijk van 1 miljoen naar 1,6 miljoen in 2022. De cijfers liegen er niet om.

Afschaffing van het leenstelsel

Dit jaar is er een einde gekomen aan het leenstelsel en is de basisbeurs weer ingevoerd. Fijn natuurlijk, voor veel nieuwe, startende studenten. Maar lastig te behappen voor studenten die tussen 2015 en 2022 genoodzaakt waren om te lenen om hun studie te bekostigen.

“Gelukkig is het een schuld die pas over 30 jaar afgelost hoeft te worden en is het rentevrij”, werd er al die jaren tegen de studenten gezegd. Maar dit bleek niet meer dan een leugen.

De rente wordt namelijk (voor sommigen al vanaf 1 januari) verhoogd van 0,46% naar 2,56%. Een flinke stijging, waar veel starters zich grote zorgen over maken. Het voelt als het naderhand aanpassen van de spelregels – en dat over beslissingen die velen al op 16- of 17-jarige leeftijd hebben moeten maken. Door de stijging van de rente zullen veel (oud)studenten honderden euro’s per jaar extra moeten gaan betalen aan hun lening, zonder dat er nog maar iets mee afgelost wordt.

Hieraan hadden we het geld van de rente beter aan kunnen besteden

Om maar even duidelijk te zijn: we hadden dat geld erg graag voor iets anders willen gebruiken, om te sparen om dan misschien toch ooit ook een huis te kunnen kopen. Cursussen om bij te blijven in ons vakgebied te kunnen betalen. Onszelf te voeden met gezonde en voedzame boodschappen die dit jaar óók  meer dan 30% duurder zijn geworden. Een sportabonnement, een goed doel, een auto of fiets, buffers voor defecte kleding, meubels of apparatuur…

We kunnen uren doorgaan met dingen waar het nuttig aan besteed had kunnen worden, maar als we dat geld nou écht over hadden en gewoon konden spenderen, dan hadden we een van onderstaande gekocht:

1. Studieschuld van €30.000 = binnen 5 jaar een Cartier horloge

Een studieschuld van €30.000 houdt in dat je (wanneer je nog niets hebt afgelost) ongeveer €768 per jaar aan rente zal moeten gaan betalen. Doe je 30 jaar over het aflossen van deze lening, dan betekent dat dat je binnen de eerste 5 jaar al zo’n €3584 aan rente betaalt. Laat dat nou bijna exact het bedrag zijn dat je nodig hebt om een Cartier Panthère horloge (ofwel, een heus erfstuk) te kopen.

Cartier panthere horloge
Schaap en Citroen

Cartier Panthère de Cartier Mini, €3600 via Schaap en Citroen.

2. Studieschuld van €25.000 = binnen 4 jaar een tas van Bottega Veneta

En ja, ook met een iets lagere studieschuld is het flink lappen. Met de rente die je moet gaan betalen voor een studieschuld van €25.000 (die je afbetaalt binnen 30 jaar) had je namelijk ook gewoon binnen 4 jaar een tas van Bottega Veneta kunnen kopen.

Handtas van Bottega Veneta
De Bijenkorf

Candy Arco handtas van lamsleer van Bottega Veneta, €2400 via De Bijenkorf.

3. Studieschuld van €20.000 = binnen 2 jaar een koffer van Rimowa

Nóg zo’n investment-piece waar je jarenlang plezier van zou kunnen hebben, waarvan het geld nu besteed gaat moeten worden aan een onvoorziene rente. Van de rente van een studieschuld van €20.000 had je binnen twee jaar gewoon kunnen shinen met een koffer van Rimowa. Toch jammer he?

Rimowa koffer
Rimowa

Rimowa Cabin S, €1130.

4. Studieschuld van €15.000 = binnen 5 jaar 5 zonnebrillen van Chloé

Tja, het liefst zouden we natuurlijk elk jaar een nieuwe zonnebril kopen. Heel noodzakelijk? Nee. Maar zouden we er blij van worden? Dat zeker! Enne, altijd handig als je er weer een keer op gaat zitten ofzo.

Zonnebril van Chloé
De Bijenkorf

Chloé zonnebril, €350 via De Bijenkorf.

5. Studieschuld van €10.000 = binnen 2 jaar een jas van Balenciaga

Oké, oké, deze mantel van Balenciaga is momenteel dan ook wel héél flink in de sale. Toch had je deze kunnen kopen van het geld van twee jaar rente met een studieschuld van €10.000. Wij weten wel zeker waar we het meest plezier van zouden hebben…

Balenciaga jas
De Bijenkorf

Oversized mantel van wol met schoudervulling, €500 van Balenciaga.

Patrick Mason zien zonder duur ticket? Dit is de line-up van het BACARDÍ x Filling Pieces event tijdens ADE

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.