Tessa Ham
Tessa Ham Mentale Gezondheid 7 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom planten het gevoel geven dat we meer controle hebben over ons leven

Het is nu alweer bijna een jaar geleden dat onze levens compleet zijn veranderd door corona en de pandemie. Het heeft ervoor gezorgd dat we ons in 2020, en misschien zelfs al in 2021, niet in controle hebben gevoeld over ons leven. Gelukkig is er één klein iets dat daar verandering in kan brengen: planten.

Alsof je nog een reden nodig had om een nieuwe pannenkoekplant of monstera aan te schaffen.

De voordelen van planten

Ah, planten, what’s not to love? Ze brengen een kamer tot leven, maar hebben ook positieve effecten op onze mentale gezondheid. Ze zijn in feite een goede reminder dat we voor onszelf moeten zorgen. Ook laten ze zien dat onze acties tot resultaten leiden.

Het is dan ook niet gek dat ze inmiddels mateloos populair zijn geworden. Zeker nu we hele dagen thuiszitten, is het moeilijk om nog een huis te vinden waar geen planten zijn te vinden. Zelf heb ik mijn urban jungle het afgelopen jaar ook uitgebreid met tien exemplaren.

Misschien is dat wel herkenbaar. Maar mocht je nog geen planten in huis hebben, of een reden nodig hebben om je plantenassortiment uit te breiden: ze laten ons goed over onszelf voelen. Dat hebben we zeker nu hard nodig.

Meer controle over ons leven

Er zijn vier redenen waarom planten ons het gevoel geven dat we wat meer controle over ons leven hebben:

  1. Als je het hele jaar door je planten ziet groeien, krijg je een beter idee van het verstrijken van de tijd. Dat is fijn in een tijd waarin elke dag hetzelfde kan aanvoelen.
  2. Zorgen voor een plant betekent dat je je moest vasthouden aan een routine (nogmaals: fijn in een tijd waarin de meeste mensen dat amper hebben).
  3. Het is ook een vorm van mindfulness. Er is zelfs uit onderzoek gebleken dat planten zorgen voor minder stress.
  4. En ten slotte: de zorg hebben over een levend iets – zelfs als dat maar een plant is – kan het leven weer een beetje een doel geven.

Want vergis je niet: zorgen voor planten zorgt voor meer voldoening dan je misschien in eerste instantie denkt. We hebben het in ons om voor iets te willen zorgen, legt therapeut Lily Ewing uit aan The Huffington Post. Dat is hoe we zijn gewired. “Planten hebben vaak minder aandacht nodig dan andere levende wezens, zoals huisdieren. Toch bieden ze de mogelijkheid om ergens voor te zorgen.”

Het doel om je groene vriend in leven te houden, geeft je het gevoel dat je nog steeds een beetje controle over het leven hebt. Want zelfs als de plant het niet overleeft, weet je in ieder geval dat jij – en alleen jij – de schuldige bent. Je hebt ‘m waarschijnlijk te weinig of juist te veel water gegeven. Oftewel: je kunt er je lessen uit trekken als je de volgende plant aanschaft.

Wij weten het wel. Tel dit megafijne voordeel op bij alle andere voordelen (ze zorgen voor meer productiviteit en creativiteit bijvoorbeeld), en we zien meer dan genoeg redenen om online een plant (of twee, of drie) te bestellen.

Lees ook: 5 planten die volgens de wetenschap je stress verminderen en je kalmeren

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.