Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty 15 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Pockmarks: zó kom je af van die ‘putjes’ in je gezicht

Het is natuurlijk heel fijn als je eindelijk van je skin issue af bent, al kan je huid ná die tijd net zo vervelend voelen. Gegarandeerd herkenbaar als je last hebt gehad van acne en nu last hebt van littekentjes en ‘putjes’ in je gezicht. Sterker nog, een simpele puist kan al zorgen voor pockmarks. Hoe dan ook, hoog tijd om erachter te komen hoe je er ook weer vanaf komt.

Of je nou vanaf wil komen óf je wil het vermijden: déze tips kunnen je helpen!

Wat zijn pockmarks?

Grote kans dat acne-littekens je meer zegt dan pockmarks, maar het begrip pockmarks is wat algemener. Pockmarks zijn putjes/littekens in je gezicht die worden veroorzaakt door een verlies van collageen na een ontsteking. Waterpokken kan een oorzaak zijn van putjes in je gezicht, evenals acne.

Niet gek dus dat pockmarks vaak acne-littekens worden genoemd. Toch kan je ook last hebben van putjes in je gezicht als je geen last hebt gehad van acne. Wat de reden ook is, we willen weten hoe we er vanaf komen.

Thuis aan de slag

Pockmarks zijn littekens en littekens zijn permanent. Dat betekent alleen niet dat je het een en ander kan doen om ze iets minder zichtbaar te maken. Dat kun je doen met een at-home treatment. Kijk eens naar deze producten:

1. Retinol

Als je je pockmarks aan wil pakken, kan je het beste kiezen voor producten met ingrediënten die de aanmaak van collageen simuleren. Retinol is zo’n ingrediënt.

2. AHA

Een ander ingrediënt dat de aanmaak van collageen stimuleert, zijn AHA’s (alpha-hydroxy acids). Glycolic acid is een goeie om je huid te exfoliëren en om te toveren tot een heldere en vollere huid.

Goed om te weten! Dit zijn de voor- en nadelen van AHA

3. Vitamine C

Vitamine C is ook een goede toevoeging aan je routine als je last hebt van putjes in je gezicht. Het geeft de collageenproductie een boost.

Professionele treatments

Altijd fijn natuurlijk als je thuis het een en ander kan doen tegen pockmarks, maar als dat niet voor je werkt, is het verstandig om het bij professionals te gaan zoeken. Dit zijn dingen die je dan kan proberen:

1. Retinoïden op recept

Een stapje verder dan producten met retinol die je thuis hebt, is retinoïde op recept.

2. Microneedling

Een methode die kan helpen bij de putjes in je gezicht, is microneedling. In principe wordt je huid oppervlakkig ‘verwond’ om een herstelreactie te stimuleren, waardoor de collageenprodcutie wordt verhoogd. Ook interessant:

Wat is microneedling? Een huidexpert beantwoordt al je vragen over deze huidbehandeling

3. Chemische peeling

Chemische peeling kan ook helpen om je pockmarks er minder uitgesproken uit te laten zien.

Naast deze opties zijn er nog meer behandelingen die zouden kunnen helpen. Neem daarvoor altijd contact op met je huisarts of de dermatoloog.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.