Mesticia Da Silva
Mesticia Da Silva Mentale Gezondheid 24 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Schreeuwtherapie: de snelle en gemakkelijke manier voor emotionele ontlading

Heb je ooit wel eens je longen uit je lijf willen schreeuwen? Wij in ieder geval wel en we blijken niet de enige te zijn. Uit onderzoek is er namelijk gebleken dat er steeds meer vrouwen voor de vorm van therapie gaan waar ze je de oren van het lijf schreeuwen, met de toepasselijke naam: schreeuwtherapie.

Niks klinkt beter dan een potje schreeuwen na een lange dag, toch?

Schreeuwtherapie is de nieuwe hype onder vrouwen en dit is waarom

Volgens The Guardian duiken er wereldwijd meer en meer ‘schreeuwgroepen’ op, die alleen voor vrouwen zijn bedoeld zodat ze een plek hebben waar ze hun emoties kunnen uiten. Helemaal in een samenleving voor woede bij vrouwen vaak minder plek is.

En ook in de recente Netflix-remake van Heartbreak High zien we de tienerpersonages schreeuwtherapie proberen terwijl ze door hun eigen problemen navigeren. Zo zegt Quinni, die wordt gespeeld door Chloe Hayden, in de eerste aflevering van de show: “You should try scream therapy.Scream therapy! You scream your frustrations to the moon.”

Maar wat is schreeuwtherapie nou eigenlijk?

Het kan voor sommigen misschien een beetje zweverig klinken, maar schreeuwtherapie, of ook wel ‘oertherapie’ genoemd, is eigenlijk een techniek die al sinds de jaren zestig in de geestelijke gezondheidszorg wordt gebruikt.

Psychotherapeut, klinisch hypnotherapeut en mindsetcoach Ella McCrystal zegt: “Er is nu veel bewijs dat oer- of schreeuwtherapie je ook daadwerkelijk ondersteunt bij het verwerken van je emoties. Door je minder leuke ervaringen uit het verleden opnieuw te beleven, krijgen je toegang tot trauma’s en kan je deze sneller loslaten.”

“Je hart ‘uitschreeuwen’ is oorspronkelijk een onderdeel van oer-therapie, wat is ontwikkeld door Dr. Arthur Janov in de jaren zestig. Dr. Janov speculeerde dat schreeuwen – en andere fysieke uitingen zoals huilen – kunnen helpen om onderdrukt kindertrauma los te laten. Hij noemde dit soort trauma ‘oerpijn’ en geloofde dat schreeuwen mensen zou kunnen helpen om hiervan te herstellen.”

Hoe kan je schreeuwtherapie in je eentje doen?

Ben je wel geïnteresseerd om het uit te proberen? Dan kan je het beste beginnen met je voeten die op schouder lengte van elkaar staan en je armen recht vooruit. Nadat je in de krijgerhouding staat, schreeuw je zo hard mogelijk.

Maar als je schreeuwtherapie wilt uitproberen, vergeet dan niet dat het geen permanente oplossing is voor je mentale problemen. Schreeuwen kan heel goed werken als je het combineert met andere hulpmiddelen voor geestelijke gezondheid. Zo kan je het beste schreeuwtherapie als eerste stap gebruiken, wat je bijvoorbeeld weer navolgt met introspectie en psychotherapeutische hulpmiddelen.

In 7 stappen naar een positiever lichaamsbeeld

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.