Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Lichaam 1 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat de straling van je telefoon met jouw slaapritme doet

De klok is verzet en dus is het weer vroeg donker. Minder zonlicht kan zorgen voor een minder fit en energiek gevoel en dus is een goede nachtrust nu extra belangrijk. Deze ongezonde gewoonte moet je heel gauw afleren om je slaap kwaliteit te optimaliseren.

Telefoon naast of in je bed tijdens je nachtrust

Waar laat jij je telefoon als je gaat slapen? Grote kans dat ook jij je telefoon in de buurt hebt liggen tijdens je schoonheidsslaapje. De meeste mensen vinden het handig zodat ze meteen op kunnen nemen bij een belangrijk telefoontje, ze nog even kunnen scrollen op social media zodra ze in bed liggen of omdat ze de wekker op hun telefoon hebben staan. Doe jij dit ook, dan wordt het misschien tijd dat je een nieuwe – ouderwetse – wekker aanschaft en die telefoon ‘s nachts een ander plekje in huis geeft.

Gevaarlijke stralingen

Niet alleen zorgt het blauwe licht van smartphones en laptops voor een verstoring in onze slaapcyclus en melatonine-productie (het stofje waardoor je slaperig wordt). Smartphones geven ook nog eens een gevaarlijke straling af die een verandering in de zelfregulerende processen van ons lichaam kunnen veroorzaken. Een aantal voorbeelden van deze processen zijn onze biologische klok, ons hartritme, hormoonhuishouding en hersenactiviteit. Deze processen kunnen dus allemaal verstoord worden doordat we in de buurt van onze telefoon slapen. Ook kan het zorgen voor nachtmerries, vaak wakker worden tijdens het slapen of zelfs slapeloosheid.

Nachtmodus tegen blauw licht

Ondanks dat de meeste mensen weten dat de stralingen en het licht niet goed voor hen zijn, denken velen dat het niet erg is omdat ze hun telefoon op “nachtmodus” zetten. Het idee hiervan is dat je telefoon een meer warme kleurtint krijgt en dus minder blauw licht. Leuk idee, maar de uitwerking is wat minder. Volgens een onderzoek door het Brigham Young University is er namelijk helemaal geen bewijs dat deze nachtmodus je slaap meer beschermt dan de normale stand van je telefoon.

De onbewuste invloed van geluid

Ook is het belangrijk om te weten welke invloed geluid op je nachtrust heeft. Laat jij het geluid van je telefoon aan als je gaat slapen? Dan zal dat een negatief effect hebben op je slaap, zelfs als je niet wakker wordt van het geluid. Door het geluid wordt namelijk de lichtere fase richting je REM-slaap verstoord. Ook kan het zorgen voor extra productie van hormonen en cortisol en een verhoogde hartslag en bloeddruk. Doordat je niet wakker wordt van het geluid zul je er op dat moment niet veel van merken. Wel kan het de volgende dag zorgen voor slaperigheid, prikkelbaarheid en een meer fragiele mentale toestand.

Gewoon even doen

Het beste advies is om alle elektronische apparaten zoals telefoons en laptops twee uur vóór bedtijd uit te schakelen en in een andere kamer te leggen. Voor die wekker zoek je dan gewoon een gezellig, stylish verantwoord alternatief:

1. Kek ontwerp

Ga voor de Philips Someo. De wake-up lamp heeft een prijskaartje van 167,95 euro.

Philips wekker
Bol.com

2. Ideaal voor de snoozer-professional

Deze wekker rent voor je weg zodat je écht je bed uit moet en de verleiding om te snoozen makkelijker te weerstaan is – de Clocky wekker is 45.95 euro.

Wegrijdende wekker tegen snoozen
Bol.com

3. Wakker worden

Nóg zo’n lekkere rustige manier van wakker worden. De Philips wake-up light is 131,82 euro.

wake-up light

Hallo nachtrust – met deze hack van TikTok val je binnen enkele seconden in slaap

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.