Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Relaties 12 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

TikTokkers zijn obsessed met deze akelige datingtrend

Er is weer een datingtrend die een opmars maakt binnen het Tiktok-algoritme. Dit keer geen nieuwe, maar een die we al eerder hebben gezien. Toch blijkt dat nog niet iedereen deze enge red flag herkent. Zo kom je erachter of jij ge-‘love bombed’ wordt.

Deze red flag klinkt leuk in het begin, maar wordt doodeng hoe verder je in het datingproces bent.

Datingtrends gaan viraal op TikTok

Niet zelden is Tiktok een bron waaruit vele trends ontstaan. Of het nu gaat over dansjes, muziek, kleding of daten: vele gebruikers worden elke minuut van de dag geïnspireerd. Nu zijn er al meerdere trends ontstaan die niet per se goed zijn voor de gezondheid van jonge Tiktokkers, zoals momenteel ‘Girl Dinner‘ en jaren geleden de ‘Cinnamon Challenge‘. Toch zijn de trends zeker niet allemaal slecht of gevaarlijk. Integendeel. Van sommige Tiktoks kun je juist heel veel leren of wordt je gewaarschuwd. Zo ook met een datingtrend (én enorme red flag) die sinds een tijdje opnieuw in de schijnwerpers staat: love bombing.

Wat is love bombing?

Love bombing is een manipulatieve techniek waarbij extreem (zogenaamd) liefdevol gedrag wordt gebruikt (of eigenlijk misbruikt) om iemand emoties en acties te beheersen. Zo kan dit gaan over het overladen van het slachtoffer met cadeaus of complimenten, maar ook over valse beloftes. Wat in eerste instantie, tijdens de eerste dates als lief en complimenteus aanvoelt, vormt het verder in het datingproces steeds meer tot schadelijk, narcistisch en manipulatief gedrag.

Zo herken je love bombing

Hoewel complimenten en cadeaus normale aspecten zijn van gezonde relaties, kan onderscheid maken tussen oprechtheid en manipulatie lastig zijn. Het gaat namelijk over vergelijkbaar gedrag, maar met totaal andere intenties. Aan deze drie signalen kun je merken of iemand jou (of iemand anders) aan het love bomben is:

  1. Een overvloed aan cadeaus. Het krijgen van een cadeau op zijn tijd is natuurlijk heerlijk, maar wanneer je elke keer als je jouw date ziet wordt overspoeld met cadeaus, terwijl jullie elkaar nog niet eens goed kennen, wordt het toch wel een beetje raar. Love bombers gebruiken het om een emotionele band te creëren en kunnen het zelfs inzetten om schuldgevoelens op te wekken.
  2. Een overdaad aan complimenten. Wanneer je date zoveel complimenten geeft dat het overdreven lijkt of niet oprecht meer aanvoelt, is het belangrijk om even op te letten. Een love bomber kan die complimenten namelijk gebruiken als een middel om gunsten te verkrijgen, of te vissen naar een compliment voor zichzelf. Sneaky dus.
  3. Voorbarige toekomstplannen. Praten met een partner of datepartner van langere tijd kan reuze romantisch zijn. Toch kan het totaal ongemakkelijk en voorbarig aanvoelen wanneer dit te vroeg begint. Is dit het geval? Dan kan het zijn dat ze worden gebruikt om jouw gedrag te sturen. Zo praten love bombers op een overdreven manier praten over een gezamenlijke toekomst om je te beïnvloeden en emotioneel gezien aan hen te binden.

Wees alert

Wanneer je aan het daten bent is het dus belangrijk om op te letten. Denk goed na over wat de reden is waarom je iemand leuk of interessant bent en ben alert voor eventuele red flags. Merk je er een paar op? Probeer je bevindingen dan op een rustige manier te bespreken en stel gezonde grenzen die bij jou passen.

Al gehoord van Ghost-lighting? Deze nieuwe datingtrend is belangrijk om te herkennen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.