Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 13 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Verdachte moedervlek? Hier moet je naar kijken als je denkt dat hij kwaadaardig is

Naast het checken of we geen corona hebben, is het ook nog steeds erg van belang om goed op de rest van onze gezondheid te letten. Zo is het ontzettend belangrijk je borsten regelmatig te checken, maar moet je jezelf ook de vraag stellen of je zo nu en dan goed op je huid let. Check jij jezelf bijvoorbeeld wel eens op verdachte moedervlekken?

Zo kom je erachter of een moedervlek kwaadaardig is of kan zijn.

Verdachte moedervlek: op deze dingen moet je letten

Het is ontzettend belangrijk om op je gezondheid te letten, alleen soms zien we de signalen niet. Soms zijn de signalen zo klein, dat we niet eens doorhebben dat er iets verdachts of zelfs kwaadaardigs in ons lichaam zit. Wanneer jij een verdachte moedervlek hebt, kan het ook best zo zijn dat ‘ie kwaadaardig is. Je ziet het alleen niet zo op het eerste gezicht.

Dat jouw moedervlek verdacht lijkt, betekent niet dat je gelijk naar de dokter hoeft. Er zijn veel manieren om thuis al te checken wat voor signalen jouw moedervlek afgeeft. We hebben de signalen van een verdachte of kwaadaardige moedervlek op een rij gezet zodat je sneller kunt checken of er iets mis is met jouw moedervlek.

ABCDE-check

Een handige manier om te checken of jouw moedervlek verdacht is, is met de ABCDE-check. Dit staat voor Asymmetry, Border, Colour, Diameter en Evolving. Je kijkt hier dus of de moedervlek asymmetrisch is, hoe de rand eruit ziet, wat de kleur is, de grootte en of hij op dat gebied verandert. Met de ABCDE-check kun je al een beetje zien of jouw moedervlek kwaadaardig is of zelfs een melanoom is.

A – Asymmetry: matcht de ene helft van de moedervlek de ander niet? Is het een rondje of meer een vlek?

B – Border: check de randjes van jouw moedervlek. De randen van een melanoom hebben vaak vervaagde randjes die ook soms overlopen in de huid.

C – Colour: let goed op de kleur van jouw verdachte moedervlek. Een oneven kleur kan al veel betekenen. Ook kunnen kleuren als grijs, roze, blauw of rood iets betekenen. Let ook goed op of er verschillende kleuren in de moedervlek zitten, zoals lichtbruin en donkerbruin.

D – Diameter: melanomen zijn vaak rond de 6mm breed, wat ongeveer even groot is als de achterkant van jouw pen. Let dan ook goed op of jouw moedervlek verandert van vorm – wordt ‘ie kleiner of groter?

E – Evolving: je moedervlek kan ook nog op andere gebieden veranderen, wat er op kan duiden dat het iets kwaadaardigs kan zijn. Let goed op of jouw moedervlek verandert van vorm, maar ook van kleur en grootte.

Wanneer jij deze checklist (bijna) helemaal hebt afgevinkt, raden we je aan zo snel mogelijk een dokter of dermatoloog te bezoeken. Jouw verdachte moedervlek kan namelijk kwaadaardig zijn, en een uitzaaiing of meerdere verdachte moedervlekken willen we natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.