Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 1 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

New year, healthy you: 4 belangrijke gezondheidsvoordelen van vitamine A

Krijg jij op dagelijkse basis genoeg vitamines binnen? Vitamines zijn key voor een goede gezondheid. In dit artikelen bespreken we de gezondheidsvoordelen van vitamine A met je. Al eerder vertelden we over het spotten van een vitamine A tekort. Heb je dat artikel nog niet gelezen, check ‘m dan hier: Krijg jij genoeg vitamine A binnen? Zo spot je een tekort.

Nu je weet hoe je een tekort kunt spotten, is het ook handig om alles te weten over de voordelen van genoeg van deze vitamine binnenkrijgen. We vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is vitamine A

Even terug naar de basis: wat is vitamine A eigenlijk? Op de website van het voedingscentrum lezen we het volgende: vitamine A is oplosbaar in vet en van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels. Ook is deze vitamine belangrijk voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem.

Je vindt vitamine A onder andere in dierlijke producten. De vitamine wordt ook toegevoegd aan halvarine en bak- en braadproducten. De top 6 voedingsmiddelen met vitamine A zijn:

  1. Zuivel
  2. Boter, halvarine en margarine
  3. Eieren
  4. Gerookte paling
  5. Wortelen
  6. Leverworst

De voordelen van vitamine A

Genoeg vitamine A binnenkrijgen brengt verschillende voordelen met zich mee:

1. Gezonde huid

We schreven er al eerder over: vitamine A is een van de key vitamines voor een gezonde huid. Dat komt door de vet oplosbare retinoïden (retinal, retinol en retinyl). Deze retinoïden zorgen ervoor dat de huid minder snel veroudert, de celomzet wordt verhoogd en het aantal nieuwe cellen verbeterd. Dr Mervyn Patterson, medisch directeur van Woodford Medical zegt hierover:

“They are also referred to as ‘essential vitamins’ as the body cannot synthesise them and they must be absorbed from the diet. Apart from having a very important role in the production of pigment in the back of our eye for vision they are necessary for the orderly control of cell division throughout all of the organs in our body including our skin.”

2. Goede ooggezondheid

‘Wortels zijn goed voor je ogen, want heb je wel eens een konijn met een bril gezien?’ Dit grapje werd vroeger te pas en te onpas gebruikt. Maar er zit een kern van waarheid in: wortels zitten vol met deze vitamine. Deze vitamine is essentieel voor het functioneren van de retinale fotoreceptorcel, een speciaal type zenuwcel in je netvlies waardoor licht omgezet kan worden in zenuwimpulsen.

Met alleen vitamine A ben je er echter nog niet. “Onze ogen hebben niet alleen vitamine A nodig, maar veel meer verschillende vitamines, mineralen en omega-3-vetten in ons voedingspatroon voor goed zicht,” aldus oogdokter Rudrani Banik.

3. Immuunsysteem

Een normale inname van vitamine A draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem. Jouw immuunsysteem zorgt ervoor dat je weerbaar bent tegen virussen en griepjes – vooral in de winter heb je dus een goede weestand nodig. Met deze voeding verbeter je jouw immuunsysteem dus zeg de griep maar gedag/

4. Voortplanting

De wetenschappelijke literatuur erkent al lang het belang van deze vitamine voor de voortplanting. Onderzoek wijst namelijk uit dat met name de retinoïnezuurvorm van vitamine A een rol speelt bij zowel de mannelijke als de vrouwelijke reproductieve gezondheid. Daarnaast speelt het een grote rol bij de normale ontwikkeling van embryo’s.

Moe en futloos? Het kan zijn dat je een vitamine D tekort hebt en dit doe je eraan

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid (of die van je kindje)? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.