Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 24 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat is een wintervagina (en bestaat dat überhaupt wel?)

We zijn gek op de winter. Om te beginnen de gezellige kerstdagen, maar ook de warme truien en eindeloze mokken met warme chocolademelk met slagroom. Het enige puntje wat we liever zouden willen missen met deze temperaturen, is die droge huid. Heeft het uitdrogen van de huid ook effect down under, wat we een wintervagina noemen?

Maar nu het buiten soms écht koud is, merken we dat ook aan onze huid. De kou zorgt er namelijk voor dat je huid roder en droger kan worden door de kou. Er zijn bronnen die vertellen dat dit ook geldt voor de huid van jouw vagina, waardoor je te maken krijgt met een uitgedroogde vagina. De wintervagina. Klopt dat wel, of is dat onzin?

6 oorzaken waarom je ineens last hebt van een droge huid – dit doe je eraan

De invloed van de winter op je vagina

Cosmetisch arts Shirin Lakhani legt in een artikel op Glamour uit dat de wintervagina klinkklare onzin is. “The vagina is naturally lubricated by fluid which is always present, but increases near ovulation and when aroused. This lubrication is controlled by our blood circulation and hormone levels, so although these can be affected by things like temperature I don’t think that the cold weather would affect them enough to cause the vagina to become dry.” Oftewel: onze vagina kan prima voor zichzelf zorgen en de kou heeft hier geen invloed op.

Het is aan jou om jouw vagina zo goed mogelijk te verzorgen. Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Dat betekent: gebruik alleen water en geen zeep, vermijd te strakke onderbroeken en negeer vaginale geurtjes of jeuk niet.

Voor als je het even vergeten bent – zo hoor je dus met je vagina om te gaan

De wintervagina is onzin

Conclusie: de wintervagina bestaat niet. De (koude) buitenlucht zorgt er niet voor dat ook jouw vagina droger wordt, omdat de buitenlucht nou eenmaal geen effect heeft op jouw vagina.

Er blijft altijd voldoende vocht in jouw vagina, zegt ook dermatoloog Menno Gaastra in een ouder artikel van RTL Nieuws. Hij vertelt: “Omdat we bij de geslachtsdelen niet alleen gewone kleding, maar ook onderkleding dragen, wordt het vocht dat daar verdampt veel beter vastgehouden. De wintervagina bestaat niet.”

7 verrassende dingen waar jouw vagina allergisch voor kan zijn

GLAMOUR UKRTL Nieuws

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.