Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 12 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

7 verrassende dingen waar jouw vagina allergisch voor kan zijn

Heb je vaker last van een geïrriteerde, jeukende vagina en weet je maar niet waardoor dat komt? Misschien is jouw vagina allergisch voor een van de oorzaken die in dit artikel terug te vinden zijn.

We hebben je al eens eerder verteld dat het verzorgen van je vagina speciale aandacht vereist. Zo is het nooit een goed idee om je vagina te wassen met zeep, omdat jouw vagina een andere pH-waarde heeft dan de rest van je huid. Als je vaginale ongemakken ervaart en nog wel dagelijks een washandje met zeep down under gebruikt, dan is dat dus het eerste waar je mee wilt stoppen.

Weet je niet waar je op moet letten? Dan kan de volgende checklist je daarbij helpen. Een vaginale allergische kan zich ontwikkelen met de volgende symptomen:

  • Roodheid
  • Een zwelling
  • Een branderig gevoel
  • Vaginale afscheiding
  • Pijn
  • Jeuk

7 mogelijke oorzaken van een vaginale allergische reactie

Merk je een of meer van de bovenstaande symptomen bij jouw vajayjay? Dan is het oppassen geblazen. Er zijn verschillende dingen en materialen waar jouw vagina allergisch voor kan zijn, dus het is uiterst belangrijk om te achterhalen wat bij jou de oorzaak is geweest. We delen hieronder een lijst met mogelijke oorzaken.

Skinny jeans

Nog een reden om de skinny jeans trend van de afgelopen jaren vaarwel te zeggen: skinny jeans zitten natuurlijk erg strak. Er blijft geen ruimte over voor je ladyparts om te ademen, want te veel zweet en bacteriën kunnen zorgen voor een build-up van viezigheid. Je kunt nog prima die skinny jeans dragen, maar doe het niet elke dag en geef die loszittende flared jeans ook eens een kans.

Condooms

Condooms zijn vaak gemaakt van latex. Latex kan een allergische reactie veroorzaken, wat zich vaak uit in een jeukend, brandend gevoel. Er zijn gelukkig wel latex-vrije condooms op de markt.

4 manieren om de relatie met je vagina te boosten (want dat is nodig)

Sperma

Je kunt dus allergisch zijn voor sperma. Mocht je merken dat jouw huid altijd begint te jeuken als het in contact komt met sperma, of zelfs een zwelling veroorzaakt, zoek dan eens naar “seminal plasma hypersensitivity”. Deze allergie komt gelukkig niet vaak voor – in heel Amerika zijn er ongeveer 40.000 vrouwen die hiermee te maken hebben.

Dingen die niet in je vagina horen

En dan hebben we het niet over vibrators, menstruatie cups en vingers, maar over bijvoorbeeld bananen, wortels en komkommers. Just don’t. Alleen de structuur van eten kan al zorgen voor irritaties, dus laat die bananen lekker in de fruitmand liggen.

Parfums (in zeep bijvoorbeeld)

Je hebt geen parfums nodig om je vagina lekker te laten ruiken. We herhalen: je hebt geen parfums nodig om je vagina lekker te laten ruiken. Deze toegevoegde luchtjes (en ja dan hebben we het ook over douchegels) kunnen juist voor irritaties en mogelijke infecties zorgen. En denk maar niet dat je vagina dáár lekkerder van gaat ruiken. Gewoon niet doen dus.

Water en azijn

Het spoelen van je vagina met water en azijn zou goed zijn om slechte bacteriën te laten verdwijnen. Dat kan misschien kloppen, maar de góéde bacteriën verdwijnen ook als sneeuw voor de zon. Geen aanrader dus, zo’n vaginale douche.

Vies ondergoed

Het grootste deel van de mensen zal begrijpen dat elke dag een schone onderbroek aandoen een must is. Zo krijgen vieze bacteriën en luchtjes geen kans. Draag je ondergoed langer, dan is de kans op irritaties en mogelijke infecties een stuk groter.

Dit kan het effect zijn van stress op je vagina

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.