Anne Smits
Anne Smits Money 28 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Verdien jij meer dan je partner? Dit is wat mannen daarvan vinden

Volgende week is het internationale vrouwendag en daarom willen we het in de aanloop naar die mooie dag even hebben over het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen. Niet zozeer dát er een verschil zit in salaris, want daar steken vrouwen en ook mannen al jarenlang een stokje voor. We willen het juist even hebben over de vrouwen die meer verdienen dan hun (mannelijke) partner. En wat vinden mannen daar nu eigenlijk van? Wij zochten het uit.

Woestaantrekkelijk of juist een bedreiging? Wat vindt een man van jouw hogere salaris?

Dit is wat een man ervan vindt zodra jij meer verdient dan hij

Het is natuurlijk heel mooi om te zien dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen steeds kleiner wordt en dezelfde functies met hetzelfde salaris worden beloond. Maar de bewijsdrang van een man zodra jij meer verdient dan hij, kan nog weleens aan hem gaan knagen. In een eerder artikel vertelden we je hoe je met zijn competitieve gedrag omgaat. Maar is het ego van een man dan daadwerkelijk zo gekrenkt zodra jij meer verdient dan hij?

Mannen zien ons graag werken

Aan de Universiteit van Bath deed Joanna Syrda onderzoek naar deze vraag. Uit haar onderzoek kwamen een aantal interessante resultaten. Gelukkig blijkt dat mannen ons vrouwen graag zien werken. Als eenverdiener kan het in de tijd van nu best eens lastig zijn om volledig rond te komen. Een extra inkomen vanuit de vrouw is dus hartstikke welkom.

Maar… verdien vooral niet meer dan hij

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat een man niet zo staat te springen zodra een vrouw meer gaat verdienen dan hij. Sterker nog, ook hetzelfde inkomen is volgens de mannen uit dit onderzoek niet optimaal. Hun voorkeur gaat uit naar 40 procent van het totale inkomen.

Financieel onafhankelijk? Dat is een no go

Ben jij financieel volledig onafhankelijk van hem? Dan gaat het aan hem knagen. Zodra jij financieel onafhankelijk bent, ervaart hij meer druk en stress dan als hij een eenverdiener zou zijn. Uit het onderzoek blijkt dat ‘de man als kostwinner’ nog altijd iets is wat we normaal vinden. En zo ook de mannen zelf. Zij voelen zich minder ‘mannelijk’ zodra ze financieel niet voor een vrouw hoeven te zorgen. In het brein van een man is een vrouw dus liever financieel afhankelijk dan onafhankelijk.

Niet hetzelfde, maar wél gelijk

De kern van het probleem dat een man niet blij is met een kleiner salaris dan zijn vrouwelijke partner, ligt dus eigenlijk bij de verwachtingen die de maatschappij aan hem verbindt. Dat de man voor brood op de plank moet zorgen, is wat ons betreft nogal een ouderwetse gedachte. Dat kunnen wij vrouwen namelijk maar al te goed. Dus laten we deze conservatieve gedachte lekker varen. Dan vieren we volgende week dat mannen en vrouwen niet hetzelfde, maar wél gelijk zijn.

Skinny jeans: maakt deze oncomfortabele broek zijn comeback in 2023?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.