Julia Schaap
Julia Schaap Werk & Carrière 11 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Verveel jij je te vaak op je werk? Dan wil je oppassen voor de gevreesde ‘bore-out’

Iedereen heeft wel eens een off day op werk, waardoor je maar niet aan je lange to-do lijst toe komt. Hierdoor werken mensen vaak over en belanden soms zelfs in een burn-out. Toch zijn er ook mensen die zich tegenwoordig juist erg vervelen op de werkvloer. Als je hier dagelijks last van hebt, kan het zijn dat je een bore-out hebt.

Deze nieuwe term beschrijft een gevoel dat steeds vaker bij jonge werknemers voorkomt.

Wat is een bore-out?

Bore-outs zijn net zo vervelend als burn-outs. Ook lijken de klachten erg veel op elkaar, toch hoor je veel minder verhalen over een bore-out. Dit komt omdat een bore-out vaak niet wordt herkend. Toch zijn er een aantal verschijnselen waaraan je dit fenomeen kan herkennen.

Een bore-out door ernstige verveling op het werk. Veel mensen komen hier niet voor uit, omdat het nogal slap klinkt: overspannen door een lange tijd van verveling. Toch kan dit gebrek aan prikkels enorm vermoeiend en demotiverend zijn. De klachten van een bore-out zijn vaak hetzelfde als die van een burn-out. Dit is dus een serieus probleem.

Wil jij de een bore-out voorkomen? Dan wil je op de volgende dingen letten.

Wees eerlijk naar jezelf

Het is belangrijk om op tijd eerlijk naar jezelf te zijn. Veel mensen negeren het langdurige gevoel van verveling, waardoor ze uiteindelijk in een bore-out belanden. Door op jezelf te reflecteren kom je erachter of je genoeg voldoening haalt uit je werk. Als dat niet het geval is, is het tijd voor de volgende stap.

Kom in actie

Zorg ervoor dat je meteen gaat handelen als je het idee hebt dat je in een bore-out terecht komt. Zo kan je bijvoorbeeld met je werkgever in gesprek gaan, maar meteen een nieuwe baan zoeken is ook een optie. Op deze manier ontvlucht je meteen de werkomgeving en kan je met een schone lei beginnen aan iets nieuws.

Ga uit je comfort zone

Veel mensen zullen wachten in de hoop dat dit gevoel weer weg ebt, toch is het belangrijk om meteen te handelen. Voor sommige ligt dat misschien buiten hun comfort zone, maar dit is erg belangrijk als je niet in een bore-out terecht wil komen. Daag jezelf uit door bijvoorbeeld nieuwe talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit kan binnen of buiten kantoor. Als je binnen kantoor een nieuw talent ontdekt, kan dit zorgen voor nieuwe energie en goed portie motivatie.

Geen f*** te doen? 31 tips tegen dodelijke verveling

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.