Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 21 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

2 redenen waarom slaapsupplementen niet (altijd) helpen

Als je een rondje in welke willekeurige drogist dan ook loopt, hoef je vak niet lang te zoeken voordat je alle potjes met slaapsupplementen tegenkomt. De een belooft een nog betere nachtrust dan de ander. Maar werken slaapsupplementen echt zo goed als we denken?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Hieronder delen we twee belangrijke redenen waarom slaapsupplementen niet altijd werken, hoe graag je dat misschien ook wilt.

1. Het zit niet goed in de basis

Goed kunnen slapen hangt vaak af van de dingen die jij overdag doet. Het hebben van een avondroutine is hierin belangrijk, zodat jouw lichaam weet dat het tijd is om te gaan slapen. Dit gaat helpen bij het inslapen. Maar als jij er met jouw dagelijkse ritme voor zorgt dat jij niet goed kunt slapen, dan is een slaapsupplement geen wondermiddel waardoor je ineens wél kunt slapen.

Om een voorbeeld te noemen: als jij ‘s avonds niet in slaap kunt vallen omdat jij nog laat een kop koffie of een blik energydrank hebt gedronken, dan gaat een slaapsupplement daar ook geen verandering in brengen. De cafeïne zit immers nog in jouw lichaam. Wanneer je de hele avond op jouw telefoon zit idem dito, dan zijn jouw hersenen nog actief bezig.

Dit is wat 8 uur slapen voor je huid doet en het is meer dan je denkt

2. Supplementen zijn geen magische pillen

Tien minuten voor het slapen gaan een pilletje nemen, om vervolgens de hele nacht diep te slapen en de volgende ochtend weer uitgerust wakker te worden. Het klinkt als een magisch sprookje, en dat is het ook. Slaapsupplementen zijn, zoals de naam al weggeeft, supplementen. Het is iets extra’s wat kán helpen, maar alleen als je de juiste dosering op het juiste tijdstip inneemt.

Een pilletje gaat niet helpen bij slaapproblemen. Als je last hebt van slaapproblemen, dan is dat ontzettend vervelend. Alleen dan zou je niet naar supplementen moeten grijpen om het op te lossen, maar op zoek moeten gaan naar de oorzaak van de slaapproblemen. Lukt dat niet zelf, schakel dan de hulp in van een arts.

Hoe slaapsupplementen wél kunnen helpen

Die supplementen liggen natuurlijk niet voor niets in de schappen bij de drogist. Ze doen namelijk wel iets met je slaapritme, maar dan moet je wel weten hoe en hoeveel je moet gebruiken. Dit is voor iedereen anders. Wanneer je de supplementen wel kunt gebruiken? Denk bijvoorbeeld aan momenten dat je erg moe bent door een jetlag. Als jouw biologische ritme tijdelijk verstoord is door een lange vliegreis, kan een supplement jou helpen om eerder in slaap te vallen dan jouw lichaam aangeeft.

Dit zijn de gevolgen van nacht(en) slecht slapen op je gezondheid

mindbodygreenMetro

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.