Anne Smits
Anne Smits Lichaam 17 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo lang duurt de perfecte powernap voor het beste effect

Een powernap kan je helpen om even op te laden en meer energie te krijgen. Eerder deelden wij al onze tips om in de middag meer energie te behouden. Maar mocht je in de gelegenheid zijn om even een middagdutje te doen, doe dit dan vooral. En om het maximale uit je powernap te halen, volg je deze tips.

Zzz..

Zo lang duurt de perfecte powernap

De powernap is ontstaan in de Zuid-Europese landen, zoals Spanje, waar het middagdutje natuurlijk een siësta heet. Inmiddels is dit oplaadmomentje ook naar de West-Europese landen overgewaaid.

Oorzaak middagdip

Dat je in de middag minder energie hebt, is niet zo gek. Er zijn allerlei factoren die zo’n dip veroorzaken, waaronder je lunch. Heb je zwaar geluncht, dan kunnen schommelingen in je bloedzsuikespiegel voor minder energie zorgen. Ook hangt je energielevel natuurlijk af van hoeveel uur je de nacht ervoor hebt geslapen en hoeveel energie je die dag al hebt verbruikt. Om even op te laden, is een powernap een goede oplossing.

Duur powernap

Waar de siësta in Spanje gemiddeld zo’n twee uur duurt, is het niet aan te raden om daadwerkelijk twee uur te slapen. Volgens de meeste onderzoeken is een powernap van gemiddeld twintig minuten het meest effectief. In deze twintig minuten blijf je in een lichte slaap die voldoende is om meer energie te krijgen. Zo word je opgewekter wakker en zal je de middag een stuk productiever doorkomen.

Voorkom dat je in je REM-slaap komt

Wil je iets langer slapen dan twintig minuten, dan kan dit zeker. Het is wel belangrijk dat je voorkomt dat je in je REM-slaap komt. REM staat voor Rapid Eye Movement en verwijst naar de snelle oogbewegingen die je maakt in deze fase van je slaap. In deze fase zijn je spieren volledig ontspannen op je hersenen na. Die zijn namelijk druk bezig met het verwerken van je dagelijkse ervaringen. Wordt je REM-slaap verstoord, dan gebeurt dat ook met deze verwerkingen. En dat komt de hoeveelheid energie die je hebt niet ten goede. Het duurt ongeveer 70 tot 90 minuten voordat je in je REM-slaap terechtkomt, dus het is belangrijk dat je jouw powernap eerder dan dit stopt.

Dit kan je het beste vóór en na het sporten eten

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.