Emma Toussain
Emma Toussain Nieuws 6 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo zwaar is de kroon die King Charles III straks op zijn hoofd moet zetten

Vandaag wordt Charles officieel gekroond tot koning en het woord zegt het eigenlijk al.. gekroond gebeurt natuurlijk mét een kroon. De kroon gaat al heel wat jaren mee en de overleden koningin Elizabeth droeg ‘m voor het laatst. Dat deed ze niet graag, door het gewicht. Hoe zwaar is dit symbolische hoofdstuk eigenlijk?

Zo zwaar is de kroon van King Charles III

Als je aan een echte kroon denkt, dan zie je precies voor je wat Charles straks moet gaan dragen. Een hoge kroon, die je zo in elke film ook zou kunnen zien. Het gaat om de bekende St. Edward’s Crown. De kroon is van massief goud en bezet met 444 edelstenen, je kunt je voorstellen dat dit redelijk zwaar is. Voor een jonge vrouw zoals Elizabeth destijds erg zwaar, maar ook voor Charles vandaag de dag. Het hoofddeksel is speciaal voor hem aangepast en weegt meer dan twee kilogram. Door zijn gewicht wordt hij bijna nooit gedragen door de Britse vorsten, behalve op het moment van de kroning. Dat scheelt dan wel weer. Daarna schakelt de koning over op de lichtere Imperial State Crown.

6 mei, een belangrijke dag voor de royals

Dat het vandaag een bijzondere dag is in de geschiedenis van het Britse koningshuis, dat is voor iedereen duidelijk. Dat er een nieuwe koning of koningin gekroond wordt gebeurt maar zelden. Wie zijn er eigenlijk aanwezig bij de grote dag? En wie niet? Wat we al kunnen zeggen is dat de kleine prince George, de zoon van William en Kate, een bijzonder rol heeft tijdens de ceremonie. Ook koningshuizen uit heel Europa zijn aanwezig én de vrouw van de Amerikaanse president, Jill Biden, zit in de zaal. Ook wordt er flink gespeculeerd over David Beckham en zijn vrouw Victoria. Wie nog meer? Dat lees je hier.

Het gaat bijna beginnen, om 12.00 start de ceremonie! Kijk jij mee?

Zo bracht (nu king) Charles het nieuws over Diana’s dood aan de jonge prins Harry

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.