Tessa Ham
Tessa Ham Money 17 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Je geeft veel meer aan abonnementen uit dan je denkt en dit is hoe je bespaart

Neem even een momentje en schat eens hoeveel abonnementen je hebt. Als je nu vervolgens op je bankafschriften gaat kijken hoeveel je er daadwerkelijk hebt, schrik je waarschijnlijk. Volgens onderzoek van het Nibud onderschat bijna iedereen hoeveel abonnementen ze hebben en dus ook hoeveel geld ze er maandelijks aan uitgeven.

Ligt het getal dat je geschat hebt dichtbij de 14? Dat is namelijk hoeveel abonnementen wij Nederlanders gemiddeld hadden in 2021, volgens het Nibud.

Veel meer abonnementen dan we denken

Je bent dus niet de enige die het bij het verkeerde eind heeft. Minder dan 1 procent van de ondervraagde huishoudens schat het aantal abonnementen dat ze hebben goed in. Sterker nog, ze zitten er vaak zo’n 6 tot 10 abonnementen naast.

Het is dan ook niet gek dat we geen idee hebben hoeveel we elke maand kwijt zijn aan abonnementen. Of dat een kwart van de mensen niet jaarlijks checkt of ze alles nog gebruiken en wellicht een abonnement kunnen opzeggen.

We horen het je denken; zijn het er écht zoveel? Om je geheugen op te frissen zijn hier de 15 meest afgesloten abonnementen:

 1. Mobiel
 2. Combinatiepakket (Internet/TV)
 3. Streaming diensten
 4. Loterijen
 5. Wegenwacht
 6. Tijdschriften/tv-gids
 7. Onderhoudsabonnement boiler
 8. Kranten
 9. Internet (niet in combinatiepakket)
 10. Muziek
 11. Microsoft of andere software
 12. Extra zender pakketten voor de televisie
 13. Televisie (niet in combinatiepakket)
 14. Bibliotheek
 15. Openbaar vervoer

Van je Swapfiets tot je Hello Fresh-pakket en van je Museumjaarkaart tot je parfum-abonnement. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is tegenwoordig een abonnement van. Door al deze abonnementen kunnen de totale maandelijkse kosten die je maakt ongemerkt steeds verder oplopen.

Zoveel kun je besparen met abonnementen

Zie dit artikel dan ook als een reminder om eens een bezem door je abonnementen te halen. Stel dat je er al 5 weet op te zeggen, bespaar je op maandelijkse, maar vooral jaarlijkse basis, toch best een lekker bedrag. Eerder rekenden we al uit hoeveel je dat kan besparen:

 • Als je stopt met de Postcode Loterij, levert je dat 200 euro per jaar op.
 • Een sportschool abonnement die je niet gebruikt? Dat bespaart ongeveer 500 euro per jaar.
 • Deel je Netflix-account met drie andere mensen – ook de kosten – en bespaar 125 euro per jaar.
 • Disney+ opzeggen levert je bijvoorbeeld 107 euro op.
 • Door een Spotify Duo account met je partner te nemen, in plaats van allebei een eigen, bespaar je 50 euro per jaar.

Bij elkaar opgeteld is dit al een besparing van 982 euro per jaar. Dat betekent dat je bijna 1.000 euro extra kunt sparen. Of op vakantie kunt gaan!

Welke abonnementen je het best kunt opzeggen ligt natuurlijk helemaal aan welke je hebt én welke je wil opzeggen. Begrijp ons niet verkeerd: er is niets mis met het afsluiten van een abonnement. Alleen als je er iets neer mee doet en je als het ware geld weggooit.

Bespaar ruim 2.000 euro per jaar door deze 5 dingen niet meer te kopen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.