Anne Smits
Anne Smits Career 20 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De basisbeurs is terug: dit is alles wat je moet weten

De basisbeurs voor studenten van hogescholen en universiteiten is terug. Na acht jaar kunnen studenten weer een basisbeurs aanvragen. Vraag jij jouw beurs aan vóór 1 september, dan ontvang je in september al je eerste betaling. Daar zitten wel een hoop voorwaarden aan. Je leest hier wanneer jij recht hebt op een basisbeurs en hoe je ‘m aanvraagt.

Sinds gisteren kan jij je basisbeurs aanvragen.

De basisbeurs is terug: dit zijn de voorwaarden

Het kabinet heeft besloten om de basisbeurs voor studenten van hogescholen en universiteiten vanaf september 2023 weer in te voeren. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten.

Recht op studiebeurs

De allereerste voorwaarde om recht op de basisbeurs te hebben voor studiejaar 2023 – 2024, is dat je studeert aan een hogeschool of universiteit. Om recht te hebben op de maandelijkse bijdrage, is het belangrijk dat je korter dan vier jaar studeert. Studeer je langer dan vier jaar, dan heb je gestudeerd tijdens het leenstelsel en heb je (mogelijk) recht op een tegemoetkoming. Heb je wel recht op de basisbeurs dan ontvang je als thuiswonende student € 110,30 en als uitwonende student € 439,20 per maand. Als je binnen tien jaar je diploma haalt, hoef je het bedrag niet terug te betalen en wordt het omgezet in een gift. Wil jij jouw basisbeurs aanvragen? Dat kan via deze link.

Recht op tegemoetkoming

De terugkomst van de basisbeurs vervangt het leenstelsel. Heb jij al minimaal vier jaar gestudeerd tijdens het leenstelsel? Dan val je buiten de boot en heb je geen recht meer op een maandelijkse bijdrage. Je hebt wél recht op een tegemoetkoming als je tijdens het leenstelsel recht had op studiefinanciering en alsnog binnen tien jaar een diploma haalt. Het maakt voor de tegemoetkoming niet uit of je tijdens het leenstelsel wel of geen geld hebt geleend. Heb jij vier jaar tijdens het leenstelsel gestudeerd, dan krijg je mogelijk € 1.436 als korting op je studieschuld. Indien je die niet hebt, krijg je het bedrag uitbetaald. Vanaf 2025 ontvang je dit bedrag.

Ga voor meer informatie over de basisbeurs of de tegemoetkoming naar de website van Rijksoverheid.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.