Tessa Ham
Tessa Ham Career 7 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

5 verrassende carrièretips van Milda, de founder van Vinted

Vinted; wie kent de marktplaats voor tweedehands kleding inmiddels niet? Het idee voor Vinted werd geboren in 2008, toen co-founder Milda Mitkute naar een nieuw huis verhuisde en ontdekte hoe weinig kleding uit haar kast ze daadwerkelijk droeg. “Als ik dit probleem had, hadden anderen meisjes in Litouwen dit vast ook”, zegt Milda. “Dat bleek niet alleen in Litouwen het geval te zijn.”

Meer dan dertien jaar later heeft Vinted wereldwijd 50 miljoen leden en is het de grootste internationale online consumenten marktplaats voor tweedehands mode in Europa. Als we van iemand carrière-advies willen aannemen, is het dus Milda wel.

Carrièretips van founder Vinted

We bellen met Milda om haar alles te vragen over haar carrière. Haar tips zijn niet alleen heel waardevol, maar ook verrassend: “Neem de tijd om te ontdekken wat jij wilt en doe niet iets omdat de samenleving dat van je verwacht.”

1. Het is oké als je nog niet weet wat je wilt

Als kind word je vaak gevraagd wat je later wil worden. Milda wist hier nooit het antwoord op, zelfs niet toen het tijd was om een studie te kiezen. “Ik vind het zo gek dat je zogenaamd op 18-jarige leeftijd moet weten wat je de rest van je leven wil doen”, zegt ze daarover. “Maar dan ben je nog een kind! Ik zag mijn tijd op de universiteit daarom als een extra vier jaar waarin ik meer over mezelf kon ontdekken.”

Dat ze later zou gaan ondernemen, had ze nooit verwacht. “Als iemand me toen had gevraagd of ik mezelf een bedrijf zag beginnen, had ik sowieso nee gezegd”, lacht ze.

2. Weet wanneer het tijd is voor de volgende stap

Vijf jaar geleden besloot Milda een stap terug te doen van Vinted, om zich te richten op het starten van een gezin. “Ik was toen 30 jaar”, vertelt ze. “En Vinted was een veeleisend kind. Elke minuut van de dag spendeerde ik op kantoor. Als ik iemand op straat tegenkwam, ging het altijd over hoe goed het wel niet ging met Vinted. Het ging niet meer over mij als persoon.” Vinted en Milda waren synoniemen van elkaar geworden. “Ik dacht: ik ben méér dan Vinted.”

“Toen één van mijn collega’s zwanger werd, dacht ik: oh een familie, dat is ook mogelijk”, zegt ze. “Ik ben een all in-persoon. Ik vind het niet erg om 200 procent van mijn tijd in iets te stoppen, maar daardoor wist ik dat ik het niet kon combineren.” Inmiddels heeft Milda vier kinderen.

3. Experimenteer in het leven

Eén week voordat Milda beviel van haar eerste kind, stopte ze pas met werken bij Vinted. “Mijn leven veranderde meteen compleet”, zegt ze. “Eerst ben je alleen maar bezig met luiers in plaats van bedrijfsdoelstellingen.” Maar toen ze gewend raakte aan haar nieuwe leven, merkte ze dat ze geen intellectuele boost meer kreeg.

“Ik ging ook nadenken: wie ben ik zonder Vinted?”, zegt ze. “Dat wist ik niet, dus werd ik een ‘ja’-persoon. Als iemand vroeg of ik iets wilde proberen, zei ik ‘Ja, tuurlijk’. De helft van wat ik probeerde, bleek niets voor mij te zijn, maar als je het niet probeert, dan weet je het ook niet.”

Nog steeds kan ze niet precies antwoord op die vraag geven. “Vraag je me nu wat ik over een jaar doe, heb ik nog geen idee”, zegt ze. “Maar ik neem mijn tijd. Ik wil mezelf niet forceren.”

Milda Mitkute, co-founder van Vinted
Milda Mitkute, co-founder van Vinted

4. Laat verwachtingen van anderen en de maatschappij los

Volgens Milda leggen de meeste mensen zichzelf te veel druk op. “Ik heb een vriend die stopte met zijn baan met de intentie om drie maanden lang thuis te zijn en zichzelf te leren kennen”, zegt ze. “Maar in een maand tijd had hij weer een nieuwe baan – hij voelde de maatschappelijke druk op om iets te doen en voelde zijn zelfvertrouwen afnemen omdat hij dacht dat anderen hem lui vonden. En dat terwijl die eerste maand het moeilijkst is. Hij had eigenlijk door moeten zetten.”

Milda trekt zich niet veel aan van de verwachtingen van anderen. “Toen Vinted al zeven jaar gelanceerd was, vroeg mijn oma me of ik geen gewone baan kon vinden”, zegt ze lachend. “Ze dacht dat ik met mijn carrière had gefaald, omdat ik geen werk heb gevonden in het vakgebied waarvoor ik heb gestudeerd.”

5. Vind je passie

Milda heeft inmiddels wel een passie van haar gevonden. “Ik zou mezelf geen officiële student noemen, maar ik volg momenteel veel cursussen over klimaatverandering en kapitalisme”, zegt ze. “Ik wil erachter komen hoe de wereld zal veranderen in tien tot dertig jaar en wat we kunnen doen om dit te veranderen of ons erop voor te bereiden.”

Milda is echt gepassioneerd dit onderwerp. “Ik vind het niet erg om er 50 boeken over te lezen”, zegt ze. “Ik zie het niet als een baan en tel de uren niet die ik eraan besteed. Als ik ergens gepassioneerd over ben, weet ik dat ik me net een beetje harder zal inzetten – zelfs als het moeilijk wordt.”

Het is daarom één van haar carrièretips om die passie te vinden. “Het heeft me gebracht waar ik nu ben”, zegt ze. “Aan het begin van Vinted, zeiden mensen: je geeft er alleen maar geld aan uit. Maar dat was oké. Ik vond het ook niet erg om in de eerste twee jaar naast een ‘normale’ baan nog in de weekenden en avonden aan Vinted te werken. Het was een passieproject. En kijk nu eens waar Vinted is.”

7 manieren waarop jij jezelf tegenhoudt op je werk en in je carrière

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.