Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 26 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Cystische acne: dit is het en zo pak je de vervelende onderhuidse puistjes aan

Wie acne heeft weet hoe vervelend puistjes kunnen zijn. Dan heb je ook nog eens zo veel verschillende soorten acne waardoor je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Dit keer hebben we het over cystische acne. Wanneer je cystische acne hebt heb je voornamelijk last van onderhuidse puistjes, die vaak ook nog eens lastig aan te pakken zijn.

We leggen je tot in de details uit hoe je de vervelende cystische acne aanpakt.

Wat is cystische acne?

Je hebt verschillende soorten acne, zo heb je ook cystische acne. Deze soort acne is een vorm waarbij er (pijnlijke) onderhuidse puistjes ontstaan door poriën die zijn verstopt met talg of de resten van dode huid. De onderkant van je huid gaat als het ware ontsteken en er ontstaan onderhuidse puistjes die ontzettend pijnlijk zijn.

Het vervelende aan cystische acne is niet alleen de onderhuidse en pijnlijke puist, het is ook de behandeling. Het behandelen van deze vorm van acne is namelijk ontzettend lastig en de puisten kunnen zelfs littekens achterlaten. Daarnaast is het een onderhuidse puist en geen puist met pus die je even uit kunt knijpen.

Hoe ontstaat cystische acne?

De vervelende acne kan ontstaan door verschillende oorzaken, maar de vijf meest voorkomende oorzaken zijn genen, stress, dieet en je slaapritme. Dit zijn ook vijf oorzaken die ook andere vormen van acne kunnen veroorzaken. Cystische acne kan bijvoorbeeld veel voorkomen in jouw familie, dus is de kans groot dat jij hier ook last van krijgt. Ook hormonen zijn lastig te beïnvloeden en ook één van de meest vervelende oorzaken. Of je acne verdwijnt wanneer je je slaapritme en eetgewoonten aanpast? Dat misschien wel.

Hoe voorkom of behandel je de acne?

Bij een andere vorm van acne, zoals acne vulgaris, kun je de acne wat makkelijker aanpakken dan bij cystische acne. Dit komt ook deels omdat het onderhuidse puisten zijn. Een betere skincare routine zal dus weinig helpen omdat je de acne echt bij de wortels aan moet pakken. Dit houdt in dat je je eetpatroon en slaapritme wat aan kan passen om breakouts te voorkomen.

Het kan nooit kwaad je gedrag wat aan te passen om te testen of jouw cystische acne hierdoor verminderd. Je kunt al veel doen: denk aan meer slapen, gezonder eten, meer bewegen, you name it. Door dit soort dingen te doen heb je ook gelijk minder stress wat de acne ook kan verminderen – twee vliegen in één klap.

Gebruik zachte producten

Een fijn huidproduct zal niet alles doen om jouw acne te verminderen, maar alle beetjes helpen. Bij cystische acne is het enorm belangrijk dat je je huid voorzichtig behandeld en zachte producten gebruikt, zoals een olie of een zachte crème. Door dit één keer per dag te gebruiken zul je na een tijdje misschien al wat resultaat zien.

Je shopt hier de fijnste producten voor jouw acne:

Bezoek een dermatoloog

Deze vervelende vorm van acne is ontzettend lastig te behandelen en negen van de tien keer heb je hier zelfs een dermatoloog voor nodig. Wanneer jouw acne niet wilt verdwijnen en je geen raad meer hebt, kun je gelukkig altijd nog een goede dermatoloog bezoeken. Deze dokters zijn opgeleid om jouw acne te behandelen en hebben hier veel verstand van, dus maak er vooral gebruik van.

En als laatste: raak de puistjes vooral niet aan. Hierdoor wordt de acne alleen maar erger en pijnlijker. Je kunt er littekens aan over houden en daar wordt je natuurlijk niet blij van. Moet je nu toch je puistjes aanraken? Was dan goed je handen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.