Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 26 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Jouw nieuwe ride is een deelauto en je leest hier waarom

Het klinkt als ultieme vrijheid, een auto. Je kunt spontaan bedenken waar je heen wil en vervolgens lekker door het hele land crossen, zonder dat je hoeft te wachten op bus, tram of trein. Oké, tenzij je file hebt, maar dan zit je in elk geval droog en comfortabel. Toch is het soms misschien slimmer om je geld aan andere leuke dingen uit te geven dan aan een eigen auto.

Een mijlpaaltje is het wel, je rijbewijs halen. Gemiddeld zijn we een jaar of achttien/negentien als we dat felbegeerde roze kaartje in onze zak mogen steken. Zolang je thuis woont, heb je wellicht de auto van paps of mams voor de deur staan. Of misschien kun je wel prima met het openbaar vervoer om de hoek. Als je toch droomt van een eigen bolide, heb je dan weleens uitgerekend wat het je kost?

De cijfers liegen er namelijk niet om: een auto staat gemiddeld 96 procent van de tijd stil, maar je betaalt 100 procent van de tijd dat-ie voor je deur staat. Voor het onderhoud, je parkeervergunning en echt een enorme kostenpost is de verzekering. De premies voor jonge automobilisten zijn in het algemeen hoger dan voor meer ervaren autorijders. Tot je 25e krijg je vaak een premietoeslag of een extra eigen risico, omdat je als ‘risicovollere rijder’ wordt gezien. Ook kun je nog niet profiteren van no-claimkorting, omdat je weinig tot geen schadevrije jaren hebt opgebouwd.

Wel de lusten niet de lasten

Ben je om en kies je niet voor een eigen auto? No worries, je hoeft niet vanaf nu alleen nog maar te fietsen of met het openbaar vervoer. Je hebt je rijbewijs niet voor niets gehaald toch? Kies gewoon voor een deelauto. Dan heb je toch ⎼ wanneer je wil ⎼ een auto onder je kont, maar zit je niet vast aan bijvoorbeeld onderhoud of een dure verzekering.

Je bent dus vaak goedkoper uit. Ook ben je duurzaam bezig, want je vermindert het aantal auto’s op de weg. Ook zijn de meeste deelauto’s elektrisch en doordat je als autodeler vaak minder kilometers maakt dan een autobezitter, verbruik je minder grondstoffen en veroorzaak je minder CO2-uitstoot. Dankzij jou zijn er ook minder parkeerplekken nodig, waardoor de openbare ruimte groener kan worden ingericht.

We zetten alles wat je verder nog wil weten over autodelen hieronder voor je op een rij.

Wat kost het?

Je betaalt alleen wanneer je de auto gebruikt. Je hebt dus geen vaste lasten of onderhoudskosten, omdat deze kosten worden verdeeld over alle gebruikers. Die zitten verwerkt in de vergoeding die je betaalt. Een deelauto is daardoor vaak goedkoper dan wanneer je een nieuwe (elektrische) auto voorzien van allerlei technische snufjes koopt.

Ook fijn: je rijdt altijd in de auto die bij jou past. Heb je een keer een auto met wat meer ruimte nodig om die fantastische tweedehands vondst op te halen, huur je die gewoon. Goed om te weten: rijd jij meer dan 10.000 kilometer per jaar? Dan is een deelauto vaak wel duurder.

Welke vormen zijn er?

Je kunt deelauto’s op verschillende manieren gebruiken. Zo zijn er deelauto’s met een vaste parkeerplek, waarbij je reserveert via een app of website. Deze deelauto’s moet je dus ook op dezelfde plek terugzetten om de rit af te sluiten. Er zijn ook deelauto’s die je in een bepaald gebied kan parkeren. Weer een andere vorm van autodelen is het via een platform huren van een auto van iemand uit de buurt. Of koop en deel een auto met je familie, vrienden of buren. Je maakt dan met elkaar afspraken over hoe je jullie deelauto gebruikt en beheert.

Waar?

Denk je nu: leuk hoor, maar dat kan natuurlijk alleen als je in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag woont? Dan hebben we goed nieuws voor je: er zijn veel meer gemeenten dan alleen de vier grote steden die autodelen mogelijk maken. Van Amersfoort en Gouda tot Heerlen en Velsen.

Miniworkout

Heb je nog meer redenen nodig? Dan noemen we deze nog even, last but not least: voor je lijf is het alleen maar beter dat jij niet voor je deur kunt instappen. Elke keer dat jij naar een deelauto fietst of wandelt, kun je toch weer even een miniworkout afstrepen van je to do list!

Wil je meer informatie over autodelen en de voordelen die het je oplevert? Kijk snel op startmetdelen.nl.

In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.