Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Werk & Carrière 6 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze eigenschap wordt ondergewaardeerd op de werkvloer – en dat moet veranderen

In een wereld die voortdurend verandert, is het hoog tijd om anders te kijken naar iets dat juist verandering mogelijk maakt: weerstand.

Van irritante lastpak, naar werkvloer fluflu.

Verdwaalde term uit de elektrotechniek

Weerstand is oorspronkelijk een begrip uit de elektrotechniek, maar heeft zich ontwikkeld tot een begrip in de psychologie, het onderwijs en op de werkvloer. Hoewel het in al deze contexten vaak als een hinderlijke factor wordt gezien, blijkt weerstand vaak juist de sleutel tot innovatie en groei te zijn.

Een nieuwe benadering van weerstand

Sigmund Freud, waarvan je de naam misschien kunt kennen van de psychologie, koppelde elektrische weerstand al vele jaren geleden aan menselijk gedrag. Hij behandelde verschillende patiënten in zijn kliniek en zag hun weerstand als een teken van rebellie. Dit negatieve begrip heeft later zijn weg gevonden naar het werkleven.

We gebruiken het vaak wanneer ideeën worden voorgesteld en niet iedereen op de werkvloer het ermee eens is, vaak vanwege sceptische collega’s. En dat terwijl het eigenlijk best een beetje flauw, een tikje kinderachtig en saai is… als je het ons vraagt.

De kracht van verschillende perspectieven

Dr. Danielle Braun, een bedrijfsantropoloog, heeft een totaal andere kijk op weerstand. Ze beschouwt het als verschillende brillen die hetzelfde beeld op verschillende manieren belichten. Het is als het hebben van afwijkende meningen of perspectieven in een omgeving waar iedereen het met elkaar eens is. Door door deze verschillende lenzen te kijken, kunnen waardevolle inzichten naar voren komen die anders over het hoofd worden gezien.

Samenwerken, dus niet tegenwerken

Stel je dus voor dat we bij vergaderingen niet langer zoeken naar een manier om zo snel mogelijk ‘on the same page‘ te komen, maar juist blij zijn met het horen van verschillende meningen. Een verschuiving in mentaliteit zoals deze kan leiden tot slimme innovaties en creatieve oplossingen. Dit betekent natuurlijk niet dat je jouw eigen ideeën meteen moet opgeven. Integendeel. Het gaat er juist om dat je ook open staat voor nieuwe perspectieven. Door beide brillen te dragen, kun je namelijk veel verder komen. Laten we voortaan dus proberen niet meer bang zijn voor een beetje weerstand, maar het te omarmen als een leuk, onverwachts cadeautje op de werkvloer.

Quit Thriving: maak kennis met dé carrièretrend van 2023

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.