Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Fashion Week 29 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Dior laat SS23 collectie inspireren door vrouwen aan de macht

Maria Grazia Chiuri showde haar SS23 prêt-à-porter collectie van Dior tijdens Paris Fashion Week en liet zich inspireren door vrouwen aan de macht. En ja, dat vinden wij tof. Daarom willen we het er graag even met je over hebben.

Betoverend als altijd.

Dior SS23 tijdens Paris Fashion week

Inmiddels is de laatste van de SS23 modeweken al weer aan de beurt: Paris Fashion Week. Traditiegetrouw stond Dior gepland als knallende opener van de Franse modeweek. Het modehuis deed dit door middel van een betoverende show op een eveneens magische locatie in Parijs. Creatief directeur Maria Grazia Chiuri maakt met haar collecties graag een feministisch statement. Zo ook dit seizoen, met een eerbetoon aan een fascinerende vrouw met macht, Catharina de’ Medici.

Renaissance Queen met een flinke dosis power

Het is natuurlijk niet zomaar dat de creatief directeur van Dior je als inspiratiebron voor haar nieuwe collectie uitzoekt. Catharina de’ Medici was een Italiaanse vrouw van adelijke afkomst die in 1533 haar intrede maakte aan het Franse hof toen ze trouwde met de kroonprins van Frankrijk. Ze stond bekend om haar politieke intelligentie, terwijl vrouwen zich daar in die tijd afzijdig van moesten houden. In de verhalen in de geschiedenisboeken is te lezen dat Catharina een sluwe vergiftiger zou zijn die op die manier gedaan kreeg wat ze graag wilde. Maar de donkere verhalen zijn niet alles wat deze powervrouw uit de Renaissance heeft nagelaten. Ze introduceerde baanbrekende innovaties bij de koninklijke fabrikanten, zoals hakken, het korset en Burano-kant.

Koninklijke locatie

Een extra speciaal en spectaculair detail van de Dior show is elk jaar weer de locatie. Van een enorme heuvel met lavendelbloemen, tot het Griekse olympische stadion tot midden in de woestijn. Dior maakt onmogelijke dromen waarheid en tovert elke locatie om als een heus theater. Dit jaar was de locatie een wel héél bijzondere link naar de inspiratiebron van de collectie. De show vond plaats midden in Jardin des Tuileries, die in het jaar 1553 in opdracht van Catharina zelf werden gebouwd. Speciaal voor de show werden de tuinen omgetoverd tot sprookjesachtige, barokke grotten die symbool staan voor het innerlijke landschap van de vrouw. Vol energie, dromen en illusies.

Collectie ter ere van het feminisme

Als vanzelfsprekend zijn er veel details uit de tijd van Catharina de’ Medici (later Koningin van Frankrijk) te herkennen in de collectie. De quasi-geometrische korsetten, wijde rokken en jurken en het luxueuze kant zijn een directe link naar haar herkenbare hof-kostuum. En haar Mary-Janes – überhaupt al in een flinke opmars – zijn in een nieuw jasje gestoken door middel van tientallen gladiator-bandjes. Deze getransformeerde klassieke silhouetten zijn een knipoog naar de levensfilosofie van Catharina – zich niet houdende aan de vooraf bepaalde bestaansnormen. Volgens Dior wordt de kracht van de mode hierdoor – op magische wijze en buiten het bewustzijn om – de kracht van de vrouw.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.