Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Reizen 7 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Doen in Dubai: laat je verrassen door de charmes van het oude Dubai

Als je aan Dubai denkt, dan denk je aan hoge gebouwen, peperdure auto’s en een overvloed aan luxe. Waar je minder snel aan denkt, is een oude binnenstad met souks. Toch heeft Dubai een magische Medina, vol verstopte parels. Ga jij binnenkort naar Dubai? Dan wil je ook een bezoekje brengen aan deze bijzondere plekken.

Ik, NSMBL’s Karlijn, trok vier dagen door Dubai om het mooiste van de stad te ontdekken. Mijn favoriete stadsdeel? Dat is zonder twijfel de oude stad.

Deze vijf dingen wil je doen in het oude centrum van Dubai

Dubai staat bekend om z’n innovatieve moderne deel, maar wat we daarbij bijna vergeten is dat er ook een oude stad is die een rijke geschiedenis kent. En geloof me, na een paar dagen in het grootse Dubai, is het heerlijk om te ontsnappen naar dit droomachtige stadsdeel.

@nsmblmagazine

The other side of Dubai 🫶🏼 #dubai #dubaioldtown #dubaicreek

♬ original sound – DJ R-LO | The Peoples DJ

Al Shindagha | Tal van mini-musea

Aan de Dubai Creek vind je de wijk Al Shindagha. In dit pittoreske gedeelte vind je verschillende musea, die allemaal rondom een klein thema zijn opgebouwd. Mijn persoonlijke favoriet was het parfummuseum, waar je alle geuren uit de Emiraten kunt bewonderen en ervaren.

Je kunt de tickets los bij de ingang kopen, maar voor AED 50, wat omgerekend €12,50 is, krijg je toegang tot alle musea in Al Shindagha.

Al Fahidi | Laat je verwonderen in dit historische stadsdeel

Waan je in een oase van rust en historie in Al Fahidi. Deze wijk bevindt zich in het oude centrum, vlakbij Al Shindagha. De lichte kleuren, bloemen en kenmerkende architectuur zorgen voor een serene sfeer. Overal waar je kijkt, zie je de authentieke windmolens, dit zijn de uitstekende torentjes, die vroeger gebouwd werden om de woningen te koelen.

Als je een koffietje wil drinken, loop dan naar binnen bij XVA Art Hotel. In de prachtige binnenplaats ben je welkom om plaats te nemen voor een drankje, maar je kunt er ook werk van verschillende kunstenaars bewonderen of shoppen in de boutique – waar veel interieurparels te koop zijn.

Dubai Creek | Steek het water over op een Abra

Als je Al Shindagha en en Al Fahidi gezien hebt, dan is het tijd om de oversteek te maken naar de overkant van de kreek. Dit doe je natuurlijk met de Abra: een traditionele boot gemaakt van hout. Abra komt van het Arabische werkwoord “Abara” wat oversteken betekent. Hedendaags worden de Abra’s gebruikt als watertaxi, die je binnen enkele minuten naar de overkant brengt.

Deira Old Souk Abra Station | Sla je slag op de souks

Zoals je verwacht van een oude stad in het Midden-Oosten, vind je in Dubai ook souks. Eenmaal aangekomen bij Deira Old Souk Abra Station kan de shoppingsessie beginnen. Je loopt meteen tegen de kruidensouk aan, waar de verschillende aroma’s je tegemoet komen. Als je vaak met saffraan kookt, dan is dit het moment om je slag te slaan. In de Nederlandse supermarkt betalen we de hoofdprijs voor ‘het rode goud’, maar hier in Dubai kun je premium saffraan voor een vriendelijk prijsje op de kop tikken.

Verderop vind je de textielsouk, waar je kasjmieren sjaal koopt voor een prikkie. Ook loop je later tegen de goudsouk aan die in het teken staat van, je raadt het al, goud. Ook als je niet van plan bent te winkelen, is de souk zéker het bezoeken waard. De bruisende handelssfeer die er hangt en de verschillende kleuren, smaken en geuren maken het een beleving op zich.

Frying Pan Adventures | Een kijkje in de keuken van Dubai’s beste streetfood

Goed eten in Dubai hoeft niet peperduur te zijn, dat bewijst Farida Ahmed met haar foodtour. Frida woont al haar hele leven in de wijk Al Rigga en laat je tijdens Frying Pan Adventures het beste uit de buurt zien. Je begint met de beste falafel uit de wijk – maar in mijn geval de beste falafel die ik ooit at.

Trek hier een avond voor uit, want in 3,5 uur loop je langs verschillende restaurants die Frida in haar hart gesloten heeft. Ondertussen vertelt ze de leukste anekdotes en neemt ze je mee in haar favoriete keukens, waar je mag kijken én proeven. We willen niet al te veel weggeven, maar als je in Dubai bent is Frying Pan Adventures een must.

Benieuwd wat de highlights van het moderne Dubai zijn? Dat vertel ik je uitgebreid in dit artikel. 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.