Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 4 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit is hoeveel water je écht per dag zou moeten drinken en zo gaat het je lukken

Confronterende vraag: heb jij vandaag al genoeg water gedronken? Water drinken is goed voor je, maar hoeveel water drinken per dag wordt nou écht aangeraden? We weten de voordelen van genoeg water drinken allemaal wel – het is goed voor je gezondheid, je krijgt er een betere huid van en je hebt minder kans op hoofdpijn.

Klinkt goed, maar toch blijft het lastig om elke dag voldoende water te drinken. En wat is eigenlijk voldoende?

Hoeveel water drinken per dag?

Twee liter water is het antwoord wat je hier waarschijnlijk verwacht. Dat is immers wat je altijd hoort, twee liter water per dag drinken. Het echte (en iets minder populaire) antwoord is dat dit voor iedereen verschillend is.

Volgens Sonia Khan, Community Pharmacist bij Medicine Direct, is er een verschil tussen de dagelijkse waterbehoefte tussen mannen en vrouwen. In een interview met Glamour UK vertelt ze: “Your body loses a lot of water every day through normal functions such as urinating, bowel movements, breathing and perspiring. For this reason, it is important to top up your fluid supply by drinking water regularly throughout the day.”

Sonia vertelt dan ook dat vrouwen dagelijks ongeveer 2,7 liter zouden moeten drinken, en mannen maar liefst 3,7 liter. Dat is bijna het dubbele van het aantal liters dat in de volksmond aangeraden wordt.

Klinkt dat onmogelijk? Met deze 5 tips gaat het je lukken:

  • Bouw het langzaam op. Als je nu amper 1 liter water per dag drinkt, dan is het een grote stap om meteen naar 2,7 liter te gaan. Zet een doel voor jezelf, vandaag bijvoorbeeld 2 liter. Gelukt? Ga morgen voor een glas extra.
  • Investeer in een leuke waterfles, en houd deze altijd bij je. Zo word je er continu aan herinnerd.
  • Drink water voor elke maaltijd. Als je jezelf deze nieuwe gewoonte aanleert, blijf je continu genoeg water drinken.
  • Water met een smaakje is een makkelijke manier om je water lekkerder te maken. Voeg citroen en komkommer toe, of ga voor een scheutje aanmaaklimonade in je waterglas.
  • Gebruik een app. Raak je snel de tel kwijt, en weet je eigenlijk niet op hoeveel water drinken per dag je komt? Er zijn verschillende apps waarbij je kunt invoeren hoeveel je die dag gedronken hebt. Extra tip: vaak kan je via zo’n app ook een reminder aanzetten waardoor je écht niet meer kunt vergeten om een glas water te pakken.

Water drinken tijdens het sporten

Staat er een intensieve workout op de planning, dan heeft jouw lichaam nog meer water nodig om gehydrateerd te blijven. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het vocht dat je kwijtraakt door zweten tijdens het sporten. Neem dus altijd een flesje water mee naar buiten/de sportschool/naast je yogamat.

Gratis tip: laat plastic waterflesjes links liggen en ga voor een fles die je vaker kunt gebruiken. Je zult er namelijk versteld van staan hoe veel bacteriën er op jouw plastic waterflesje zitten.

Drink ik te weinig water?

Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat je te weinig water drinkt. Sommige signalen liggen erg voor de hand (bijvoorbeeld het feit dat je dorst hebt), maar er zijn ook signalen van jouw lichaam die je misschien niet 1 2 3 doorhebt. In dit artikel lees je ze allemaal: 6 tekenen die erop wijzen dat je te weinig water drinkt.

Wauw, dit is wat er met je lichaam gebeurt als je te weinig water drinkt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.