Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Body & Mind 30 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Volgens slaapexperts is dít de vaakst voorkomende reden waarom je niet kunt slapen

Het is weer zo ver: afgelopen nacht kon je niet in slaap komen. En na wéér ‘ik kan niet slapen’ op Google ingetikt te hebben, ben je er nu toch wel klaar mee. Wat is toch de reden dat je vaak slecht slaapt? Twee slaapexperts geven het antwoord.

Slecht slapen is hartstikke vervelend. Volgens twee slaapexperts is er één reden aan te wijzen die het vaakst voorkomt bij slaapproblemen: het hebben van stress.

De invloed van stress op je slaap

Elke vorm van stress is volgens Nishi Bhopal, een psychiater gespecialiseerd in slaapgeneeskunde, schadelijk voor je slaap. Ook Micheal J. Breus, een andere slaap specialist, is het hier mee eens. Hij vertelt dat stress ook nog eens een grotere rol gaat spelen als je nét naar bed wilt gaan: “it’s not uncommon for stress to strike right before bed, which causes autonomic arousal and, in turn, elevates your heart rate.”

Natuurlijk is het makkelijk om te zeggen dat je ‘geen stress moet hebben’ om lekker in slaap te vallen, maar we weten allemaal dat je stress vaak niet in de hand hebt. Daarom hieronder een aantal tips om je stresslevels voor het slapen gaan wat naar beneneden te krikken:

  • Voor je naar bed gaat is het doen van een rustgevende activiteit key. Denk hierbij aan yoga of een meditatie. Hiermee breng je jouw hartslag omlaag, wat jouw stress ten goede komt.
  • Een ademhalingsoefening kan ook wonderen doen. Deze ademhalingsoefeningen brengen rust in slechts een paar minuten.
  • Luister naar rustgevende muziek of een podcast voor je gaat slapen.
  • Schrijf alles waar je aan denkt op in een boekje. Neem hiervoor een minuut of 10 voordat je gaat slapen. Als je al jouw kopzorgen in deze brain dump op een rijtje hebt weten te zetten, dan is de kans groot dat ze niet door je hoofd blijven spoken.

Een slaapexpert vertelt: dit moet je niet doen als je niet kunt slapen

Geen stress, maar toch slecht slapen

Heb jij jouw stresslevels onder controle, en slaap je toch slecht? Stress is misschien de meest voorkomende, maar zeker niet de enige reden waarom mensen niet in slaap vallen.

Andere veelvoorkomende redenen zijn het drinken van te veel cafeïne, het eten van een te grote maaltijd voordat je naar bed gaat, het drinken van alcohol, telkens op verschillende tijden naar bed gaan (bijvoorbeeld met nachtdiensten) en slapen in een te warme of te lichte slaapkamer. Als je geen last hebt van stress, kijk dan eens naar die factoren en of deze invloed hebben op jouw nachtrust.

5 pre-bed snacks vol magnesium (waardoor je lekkerder in slaap valt)

mindbodygreen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.