Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 10 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Karlijn over vriendschap: ‘Mijn vriendinnen zijn mijn prinsessen op witte paarden’

‘Bij jullie gaat het altijd zo moeilijk’ is wat ik van menig man hoor als het gaat om de vriendschappen tussen vrouwen. Misschien hebben ze ook wel een punt, want mannenvriendschappen zien er altijd een stuk simpeler uit. Toch wil ik dit stukje tekst gebruiken om de vrouwenvriendschap te eren.

Vrouwen die roepen ‘doe mij maar mannenvrienden, veel minder gezeik’ vind ik maar stom. Misschien ligt het helemaal niet aan ‘vrouwen’, maar moet je gewoon de juiste mensen om je heen verzamelen? Als ik naar de vrouwen om mij heen kijk, besef ik me maar al te goed hoe gezegend ik ben.

Altijd maar geroddel…

Het stigma dat om vrouwen vriendschappen hangt is dat er ‘alleen maar geroddeld wordt.’ En om eerlijk te zijn: ik ben niet vies van een goede roddel, daar durf ik best voor uit te komen.

Maar de gesprekken in mijn vriendinnengroep gaan vaak veel dieper dan dat. En als er geroddeld wordt, dan gaat het vaak over mensen buiten de groep. Je weet wel, van die mensen die je eigenlijk amper kent, maar waarvan er ineens een heel juicy verhaal in de rondte gaat.

Mannen vs. vrouwen

Als ik kijk naar de vriendschap tussen mannen, dan vind ik die ook prachtig. Het is simpel, puur en bijna praktisch. Gewoon een groep vrienden, met één groepschat, die samen leuke dingen doen.

Antropoloog en evolutiebioloog professor Robin Dunbar heeft in 2017 uitgewezen dat vrouwenvriendschappen veel intenser en bijna romantisch van aard zijn. Wij steken veel meer energie in het onderhouden van de vriendschappen en hechten waarde aan de gesprekken die we voeren. Dat vriendinnen inmiddels als zussen voelen, is daarom niet gek.

Vriendschappelijk verliefd zijn

Ken je dat gevoel, dat je vriendschappelijk verliefd bent op de mensen om je heen? Afgelopen zondag overviel dit gevoel me weer, toen ik om me heen keek en mijn prachtige vriendinnen in de zon zag zitten. Het zijn mijn prinsessen op witte paarden. Of nou, op krakkemikkige stadsfietsen. Maar ik hou nog evenveel van ze.

Als 14 februari eraan komt, dan is er bij mij geen paniek. Wij vrouwen hebben elkaar het hele jaar al meegenomen naar de beste restaurants, hebben de mooiste feestjes samen beleefd en romantische films samen gekeken. En zo hoort het.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.