Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Love & Life 23 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Vrienden blijven met je ex: moet je dat doen of niet?

Het einde van een relatie brengt vaak een mengelmoes van emoties met zich mee: verdriet, opluchting, woede en soms heel veel verwarring. Vaak wordt er bij het uit elkaar gaan gezegd dat jullie vrienden blijven, maar is dit wel slim? 

Alsof het uit elkaar gaan al niet moeilijk genoeg is, komt dit er ook nog eens bij. 

Voordelen van vrienden blijven met je ex

Hieronder hebben we de voordelen van het vrienden blijven met je ex op een rijtje gezet, want we kunnen ons zo voorstellen dat je daar zelf maar moeilijk uitkomt. Waarom hebben we toch gevoel?!

Dus ten eerste.. Waarom zou je wél vrienden moeten blijven? 

1. Lekker vertrouwd 

Je ex kent je goed en begrijpt je vaak beter dan wie dan ook wat je op het moment doormaakt. Je ex, ook al is het je ex, kan desondanks alsnog een emotionele steun zijn tijdens moeilijke tijden. 

2. Delen van dezelfde herinneringen 

Het is soms fijn om iemand in je leven te hebben die dezelfde herinneringen deelt en veelal hetzelfde heeft meegemaakt als jij. Op die manier kun je samen ‘die goede oude tijd’ nog eens naar boven halen. 

3. Gezamenlijke vrienden

Wanneer je een lange relatie hebt gedaan, dan deel je vaak ook een groep gezamenlijke vrienden. Je zal elkaar daar misschien toch wel zien, dus is het beter om vrienden te blijven met je ex. Hierdoor zal je een hoop ongemakkelijke situaties kunnen vermijden en hoeven je vrienden ook niet te ‘kiezen’ aan welke kant ze staan. 

4. Goede band met familie

Als je een langere tijd samen bent geweest dan kan het ook zo zijn dat je een goede band hebt opgebouwd met de familie van je ex. Wanneer je vrienden blijft dan kun je elkaar gewoon nog af en toe zien.

5. Positieve afsluiting

Wanneer je een vriendschap met je ex blijft behouden, zorg je voor een positieve en respectvolle afsluiting van jullie relatie. Dit kan bijdragen aan respect voor elkaar. 

Nadelen van vrienden blijven met je ex 

Twijfel je nog of je vrienden moet blijven met je ex? Hieronder hebben we vijf nadelen ervan op een rijtje gezet. 

1. Oude wonden openen

Vriendschap met een ex kan soms oude wonden openen en veel pijn veroorzaken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je een nieuwe start wil maken. Het is zeker moeilijk als één van jullie heeft besloten om de relatie te beëindigen, terwijl de ander dat niet wilde en misschien zelfs nog gevoelens heeft. 

2. Verwarring 

Vrienden blijven kan ook voor verwarring zorgen. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij je ex. Het kan soms niet alleen zorgen voor valse hoop, maar het kan ook moeilijk zijn als jij of je ex opnieuw verliefd wordt. 

3. Geen ruimte voor zelfontdekking

Wanneer je een relatie beëindigt, dan is dat dé kans om jezelf opnieuw te ontdekken en daarnaast te groeien als persoon. Als je ex een grote rol in je leven blijft spelen, dan kan hij of zij deze ruimte beperken. 

4. Moeilijk voor nieuwe vriend(in)

Ook kan het omgaan met je ex moeilijk zijn voor je nieuwe vriend(in). Het kan zorgen voor jaloezie of wantrouwen en dat kan weer je nieuwe relatie beïnvloeden. Zit je daar wel op te wachten?

5. Nieuwe liefde vergelijken met ex

Als je een nieuwe relatie krijgt en ook nog veel contact hebt met je ex, dan kan het zomaar zo zijn dat je je nieuwe partner gaat vergelijken met je nieuwe relatie. Ook dat zal niet leuk zijn. Een nieuw persoon moet je een nieuwe kans geven. 

Dus: doen of niet? 

Of je wel of niet vrienden moet blijven met je ex hangt dus sterk af van meerdere dingen. Vraag jezelf daarom eerlijk af of je nog gevoelens hebt voor je ex en hoe je het voor je ziet. Het belangrijkste is om jezelf hierin altijd op nummer één te zetten. 

Hoe stop je obsessief bezig te zijn met de ex van je partner?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.