Josephine van Bonzel
Josephine van Bonzel Relaties 16 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Heb jij een manipulatieve partner? Zo herken je het

Manipulatie komt voor in veel verschillende soorten relaties: vriendschappen, familie, op werk, maar ook zeker in de liefdesrelatie. En dit laatste komt vaker voor dan we denken. Het enge is dat degenen die in zo’n relatie zitten, het vaak zelf niet eens doorhebben. Manipulatieve partners zijn namelijk goed in onopvallend gedachtes en behoeften verbuigen naar hun eigen realiteit. Denk jij een manipulatieve partner te hebben? Hier staan vijf red flags op een rij.

‘Ik wil niet dat je me ooit verlaat, door jou ben ik namelijk zo gelukkig!’ Dit klinkt misschien heel lief, maar is eigenlijk niet zoals het hoort. Ligt het geluk van jouw partner dan in jouw handen? Ja, op deze manier eigenlijk wel…

Manipulatief gedrag herkennen

Een manipulatieve partner houdt over het algemeen geen rekening met de ander en denkt vooral aan zichzelf. Ze zijn dan ook goed in het creëren van een werkelijkheid die in hun eigen voordeel ligt.

Kenmerken manipulatief persoon

1. Maakt van jou ‘nee’ een ‘ja’

Dit is misschien wel de meest bekende. Een manipulatieve partner zal er alles aan doen om jouw tegenwoord te verdraaien naar zijn of haar gelijk. En dat gaat bijvoorbeeld heel makkelijk aan de hand van complimentjes. Hoe leuk ze ook zijn om te ontvangen, en al helemaal van jouw grote liefde, het is voor manipulatieve personen echt dé perfecte manier om jou in te pakken.

2. Geeft je een schuldgevoel

Dit kan ook wel ’emotionele chantage’ worden genoemd. Jouw partner geeft jou bijvoorbeeld het gevoel dat zijn of haar emoties in jouw handen liggen. Boos? Dan heb jij vast iets verkeerd gedaan. Verdrietig? Dan is dat vast terecht na wat jij hebt gedaan. Blij? Pfiew… Maar, nog erger, ze kunnen je ook de schuld geven dat hij of zij iets niet heeft bereikt. Wat!?

3. Laat je twijfelen aan jezelf

Waar liggen jouw onzekerheden? En hoe kunnen die tegen jou gebruikt worden? Dat is waar iemand die manipuleert naar zoekt. Ze wijzen je op de dingen die jij als persoon fout doet en die je beter had kunnen doen met behulp van, inderdaad, hen.

4. Laat je geloven dat jij wil wat hij of zij wil

Ja, deze ligt misschien wel een beetje voor de hand. Manipulatieve personen hebben over het algemeen een eigen werkelijkheid én – naar eigen inzien – altijd gelijk. Daarom zal er alles op alles gezet worden om jou, als partner, te laten geloven dat zijn of haar werkelijkheid de juiste is.

5. Verdraait feiten

Liegen is een veel voorkomende kenmerk van een manipulatief persoon. We hebben het in een relatie dan niet eens over vreemdgaan en het niet vertellen, maar de waarheid zo verdraaien dat het voor hen goed uitkomt. Bijvoorbeeld liegen over gevoelens om iets voor elkaar te krijgen. Weak right!?

Classic manipulatieve zinnen

Er zijn een paar classics waaraan je een manipulatief persoon snel kan herkennen.

  1. ‘Het is voor je eigen bestwil’
  2. ‘Na alles wat ik voor je heb gedaan kan je dit toch wel even voor me doen’
  3. ‘Als je dat doet, weet je dat je me echt pijn doet’
  4. ‘En dat terwijl ik wel alles voor jou zou doen’
  5. ‘Wat ik voor jou voel, is kennelijk niet wederzijds, want anders…’
  6. ‘Ik doe het echt voor jou’
  7. ‘Je wil toch niet op je geweten hebben dat…’

Hoe ga je ermee om?

Een manipulatief persoon ga je als individu misschien niet zomaar veranderen, maar eh… hoe ga je er nou mee om? Probeer dicht bij je eigen standpunt te blijven en te onthouden dat jij je eigen leven in handen hebt. Geef een manipulatief persoon vooral niet – altijd – zijn zin…

Samen uitjes plannen is belangrijker voor je relatie dan je denkt – dit is waarom

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.