Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 16 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Vergeet de love language, de ‘stress language’ van je partner is wat er echt toe doet

De term ‘love language‘ heeft de afgelopen jaren veel indruk gemaakt. Inmiddels weten we allemaal of we meer van de words of affirmation zijn of juist van de physical touch. Maar het zijn niet de liefdevolle tijden, maar juist de stressvolle tijden die een relatie maken of breken. En precies daarom wil jij je verdiepen in de stress language van jouw partner.

Iedereen gaat anders om met stress. De een barst uit elkaar, de ander implodeert. Om elkaar zo goed mogelijk te ondersteunen, en de relatie zo fijn mogelijk te houden, wil je elkaars stress language kennen.

Wat is je stress language?

De stress languages, bedacht door welzijnsexpert en auteur van Settled: How to Find Calm in a Stress-Inducing World, Chantal Donnelly, verwijzen naar de manier waarop we reageren op en uitdrukken dat we gestrest zijn. We weten allemaal dat stress een ravage kan aanrichten in onze geestelijke gezondheid en ons welzijn, dus het is geen verrassing dat het ook een negatieve invloed kan hebben op onze relaties. Hoe goed je er ook mee om kunt gaan, stress is slopend.

De manier waarom je stress uit, verschilt per persoon. Toch zijn er, net als bij de love languages, verschillende categorieën waar je onder kan vallen.

Welke stress languages zijn er?

Er zijn vijf stress languages, die wij hieronder voor je uitleggen.

De fixer

Ken je die mensen die bij alles meteen in actie komen? Dit zijn de fixers. Ze laten de problemen niet opstapelen, maar gaan juist meteen aan de slag. Dit klinkt lekker pro-actief, maar er zitten ook valkuilen in dit gedrag. Als je een fixer bent, dan heb je de neiging om (onbedoeld) over mensen hun grenzen te gaan.

Tip als je partner een fixer is: communiceer duidelijk. Geef aan waar jij behoefte aan hebt en vooral waar je grens ligt. Maak duidelijk dat jij heus wel actie gaat ondernemen, maar op een moment dat voor jou goed voelt.

De ontkenner

De naam maakt het gedrag van deze stress language al heel duidelijk: deze persoon ontkent dat het probleem er is. Ze kiezen ervoor om naar het glas halfvol te kijken, zelfs als ze het moeilijk hebben en aandacht moeten besteden aan hun gevoelens, of ze onderdrukken en minimaliseren negatieve emoties.

Tip als je partner een ontkenner is: ga samen achter een aanpak van de stress aan. Mocht er één groot probleem zijn, deel deze dan op in kleine taakjes. Zo maak je het voor de ontkenner een behapbaar probleem, dat niet meer ontkend hoeft te worden.

De verdoofde

Iedereen wil af en toe ontsnappen, maar gevoellozen verdoven hun stress met afleiding. Alles om maar niet oog-in-oog te staan met hun problemen. Al weten ze deep down echt wel dat er iets niet helemaal oké is. Volgens Chantal Donnely neigen mensen met deze stresstaal naar copingstrategieën zoals alcohol of andere middelen, meer tijd doorbrengen op een scherm (zoals hun telefoon, computer of tv) of zelfs overwerken.

Tip als je partner de verdoofde is: probeer de patronen te herkennen en samen te doorbreken.

stress languages
Pexels

De exploderende

Exploderende mensen hebben een fight-or-flight stressrespons. Hun hersenen vertellen hun lichaam dat er onmiddellijk gevaar dreigt en ze handelen daarnaar door op hun partner te exploderen. Donnelly legt uit dat mensen met deze stress-taal agressief en boos worden en snel kritiek leveren of met de vinger wijzen, waarbij ze iemand of iets anders de schuld geven.

Tip als jouw partner een exploderend persoon is: weet dat het een respons is. Dit is zeker niet fijn, en als de woede te ver gaat, dan is dit zeker het aankaarten waard. Maar probeer deze uitbarstingen vooral niet persoonlijk te nemen.

De imploderende

In tegenstelling tot exploders internaliseren imploders hun stress. Ze klappen helemaal dicht en keren naar binnen. Ze nemen stress aan alsof ze er zelf de oorzaak van zijn, wat zorgt voor veel zelfkritiek en schaamte.

Tip als jour partner een imploderend persoon is: speel in op het zelfvertrouwen en stel veel vragen die een positief randje hebben. Zo krijg jij jouw partner aan het praten en zal de stress langzaam iets verminderen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.