Inga Stoit
Inga Stoit Lifestyle 19 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Matcha versus koffie: welke van de twee is beter voor je?

Soms voelt het alsof we de dag niet aan kunnen zonder een flinke boost cafeïne. Voor veel mensen is hun ochtendkoffie (of matcha) het enige wat de (eerste) uren dragelijker maakt. Dit komt door de natuurlijke energieboost van beiden en natuurlijk is de heerlijke smaak ook een enorm pluspunt. Wellicht heb je je ooit afgevraagd of de ene cafeïne bron beter is voor je lichaam dan de andere?

We geven je maar al te graag antwoord!

Matcha

Matcha is het populaire poeder van groene thee. Het wordt gemaakt door de bladeren te vermalen tot een helder groen poeder. Matcha is meer alkalisch dan koffie met bijna hetzelfde cafeïnegehalte. De lagere zuurgraad in matcha maakt dat het drankje ook een betere keuze kan zijn voor iedereen met een gevoelige maag. Matcha heeft eigenlijk geen nadeel, behalve dat het duur is (van de hoogwaardige soort) en tijd en energie kost om te maken.

Matcha is tevens rijk aan L-theanine wat meerdere voordelen voor je gezondheid heeft. Onderzoek suggereert dat dit aminozuur een anti-stress effect op het lichaam kan hebben. En in combinatie met de cafeïne uit matcha, kun je een natuurlijke boost van energie en alertheid ervaren. Om nog maar te zwijgen over het feit dat matcha bijna drie keer zoveel antioxidanten bevat dan andere groene theesoorten. Hierdoor wordt het lichaam voorzien van een ​​hele reeks gezonde voordelen. In een onderzoek naar de voordelen en chemische samenstelling van matcha werd geanalyseerd, dat het gehalte aan antioxidanten kan helpen bij het neutraliseren van schade door vrije radicalen, en zelfs bij de natuurlijke ontgiftingsprocessen van het lichaam.

Koffie

Koffie is een geliefd drankje over de hele wereld. Maar de betere drank kent tevens nog andere voordelen. Koffie bevat veel polyfenolen, antioxidanten en energie stimulerende cafeïne. Een studie (gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition) observeerde 676 gezonde oudere mannen in Europa gedurende 10 jaar. Uit de resultaten bleek dat deelnemers die koffie dronken minder last hadden van cognitieve achteruitgang dan degenen die geen koffie dronken.

De minste cognitieve achteruitgang bij hen werd geconstateerd bij mannen die meer dan drie kopjes per dag dronken. Een kopje koffie kan tevens de levensduur ondersteunen (onthult dit onderzoek). Een hogere consumptie van koffie wordt geassocieerd met een lager risico op overlijden, en in het bijzonder sterfte als gevolg van spijsverterings- en bloedsomloopziekten. Van koffie is ook bekend dat het de spijsvertering in beweging zet. Zo is het duidelijk dat koffie de activiteit in je darmen verhoogt, de zogenaamde darmperistaltiek.

Caffeine addicts – Dit is het maximaal aantal kopjes koffie per dag volgens de wetenschap

Dus welke van de twee is superieur?

Zowel matcha als koffie hebben voordelen. Koffie kan alleen lastig te drinken zijn indien je last hebt van een gevoelige maag. Cold-brew koffie is trouwens aanzienlijk minder zuur en daarom minder hard als je de koffiesmaak en voordelen wilt zonder het hebben van buikpijn. Over het algemeen kan te veel cafeïne ook ongemakkelijke bijwerkingen veroorzaken zoals: het hebben van angst en uitdroging, dus houd hier rekening mee voordat je ‘s middags aan die vierde kop lekkers begint. Als je gevoelig bent voor angst of stress is matcha vaak een betere keuze in verband met de zachtere eigenschappen. Aangezien matcha vrijwel geen nadelen heeft voor je algehele welzijn, lijkt het erop dat de felgroene drank de competitie wint.

Dus: zowel koffie als matcha hebben gezondheidsbevorderende eigenschappen als ze met mate worden gedronken. Ze ondersteunen het energieniveau en de cognitieve functie door hun cafeïne- en antioxidant gehalte. Maar als je de gezondheidsvoordelen wilt halen met minder cafeïne kriebels en minder zuurgraad is matcha de betere keuze.

Waarom matcha hét drankje is dat je wilt drinken tegen die middagdip

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.