Tessa Ham
Tessa Ham Geld 13 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Margot, die nog een side hustle heeft naast haar fulltime baan

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we samen met zusje WorkJuice aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: Margot*, die sinds vorig jaar actief op zoek is naar verschillende manieren om geld te verdienen. Naast haar fulltime baan heeft ze ook een side hustle.

Waarom vindt ze geld zo belangrijk? En hoe zorgt ze ervoor dat ze niet opgebrand raakt?

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Heel belangrijk. Ik had dat vroeger nooit gedacht, en een tijdje terug had ik me ook geschaamd om dit tegen anderen te zeggen. Maar ik merk onder vriendinnen dat jonge mensen steeds meer bezig zijn met geld verdienen. Dankzij mensen als Charlotte van ‘t Wout, PorteRenee en anderen die ik volg op Instagram en artikelen die ik online lees op onder andere WorkJuice, heb ik echt die laatste knop omgezet. Er is niets verkeerd aan geld willen verdienen.

Ik zie geld inmiddels als een manier om mijn dromen te realiseren. En hoe meer geld ik heb, hoe meer ik anderen kan helpen. Hoe kan geld dan nog iets ergs zijn?”

Hoe is jouw opvoeding geweest wat betreft geld?

“Mijn ouders zijn compleet anders als het gaat om carrière, ambities en geld. Ik ben bijvoorbeeld opgegroeid met het idee dat je ondernemen niet moet willen, omdat het zoveel onzekerheid met zich meebrengt. Beleggen? Hetzelfde verhaal.

En terwijl ik altijd de drive heb gevoeld om het ver te schoppen in mijn carrière, werkt mijn moeder liever niet dan wel. Ze werkt net genoeg zodat ze comfortabel kan leven en af en toe een tripje kan maken. Op zich valt daar ook wat voor te zeggen natuurlijk: tevreden zijn met wat je hebt. Maar ik heb het geluk dat ik heel veel plezier uit mijn werk haal.

In de ogen van andere mensen werk ik nu misschien veel, maar ik kijk liever nu een avondje minder Netflix. En ga dan met mijn verdiende geld mooie reizen maken of minder werken als ik kinderen heb. Die vrijheid heb ik dan.”

Hoeveel werk je dan?

“Dat ligt aan hoeveel freelance werk ik heb. Maar ik heb ook nog een fulltime baan van 40 uur per week. Gemiddeld werk ik daarnaast nog één avond in de week en zo’n vijf uur in het weekend. Doordat ik de zekerheid van een fulltime baan heb, en daar ook veel ervaring in heb opgedaan, neem ik alleen goed betaalde opdrachten aan. Een groot verschil met vroeger, toen ik fulltime freelancete en weleens amper betaald krijg.

Daarnaast maak ik één keer in de week tijd vrij om aan eigen designs te werken of te fotograferen. Die wil ik namelijk via print on demand gaan verkopen.”

Hoe zorg je dat je niet opgebrand raakt?

“Op tijd naar bed, genoeg beweging en gezond eten.

Oh, en een vriend die kookt en veel in het huishouden oppakt. Als ik vrij ben, wil ik wel echt vrij hebben en niet mijn huis moeten schoonmaken.

Het scheelt natuurlijk ook dat ik mijn werk gewoon heel erg leuk vindt. Als je werk veel van jouw energie op slurpt, dan lijkt het me niet vol te houden om naast een fulltime baan nog meer te werken.”

Wat doe je voor werk en wist je altijd al dat je dat wilde worden?

“Ik ben een grafisch vormgever. Zodra ik wist dat het vak bestond, wist ik dat ik dat wilde worden, ja. Irritant hè? Ik heb dus ook niet echt tips om je passie te vinden of zo. Mijn passie kan ik het trouwens niet echt noemen, want ik krijg spontaan jeuk van dat woord. Maar zo lang ik elke dag met plezier aan de slag ga, weet ik dat ik goed op mijn plek zit.”

Ben jij de kostwinner bij jou thuis?

“Ik verdien een stuk meer dan mijn vriend, al toen ik alleen nog mijn fulltime baan had. Hij heeft daar nooit problemen mee gehad. Hij support me enorm in alle dromen die ik heb. Ik vind het wel grappig dat ik hem juist heb geïnspireerd om te gaan beleggen en enthousiast heb gekregen in beleggen in vastgoed. Normaal gesproken zijn dat toch een beetje mannendingen. Hoewel, zoals ik aan het begin zei, zijn er tegenwoordig juist ook ongelofelijk veel vrouwen die zich hierin interesseren.”

Verdelen jullie de financiën 50/50 of betaal jij meer?

“Per maand maak ik tweehonderd euro meer over de gezamenlijke rekening. Dat valt dus nog wel mee. Wel is het zo dat ik vaak een stuk meer betaal aan onze vakanties en aan grote aankopen die we doen.”

* De echte naam van Margot is op de redactie bekend.

Bekijk ook de Money Talks met bespaarder Evelien, Marike, die een high class escortservice runt, en Annemerel, die 0 euro studieschuld heeft. Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.