Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Werk 4 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Minder werken voor hetzelfde geld? Deze Nederlandse bedrijven doen aan een vierdaagse werkweek

Drie dagen weekend vieren voor hetzelfde salaris? Een groot deel van de Nederlandse werknemers hoopt stiekem dat hun werkgever de vierdaagse werkweek invoert. Als jij de kans nihil acht dat jouw baas dit doet, dan zijn dit de Nederlandse bedrijven waar je kan solliciteren.

De vierdaagse werkweek is een omstreden onderwerp. Waar de een bang is voor de verhoogde werkdruk, snakken anderen juist naar meer vrije tijd. Of die kortere (maar krachtigere) werkweek iets voor jou is, dat is aan jezelf.

Nederlandse bedrijven die aan aan vierdaagse werkweek doen

Lijkt die vierdaagse werkweek jou wel wat? Dan hebben wij hier alvast een aantal bedrijven voor je die de vierdaagse werkweek al hebben ingevoerd – of ermee experimenteren.

Achmea (verzekeringen)
Luscii (thuismonitoring voor ziekenhuizen)
Loyals (marketing)

Daarnaast werken veel zorgbedrijven en alle instanties van de overheid veelal met vierdaagse werkweken. Als dit jouw branche is, dan is dat zeker iets om je in te verdiepen.

Deeltijd werken wordt steeds populairder

Liever bij je huidige baan blijven? Het zelf introduceren van de vierdaagse werkweek wordt steeds populairder. Afgelopen jaar stapten veel werkenden over van een fulltime dienstverband naar een parttime dienstverband. Het aantal deeltijders is toegenomen tot ruim 4,6 miljoen. Bovendien werken we gemiddeld 32,2 uur per week en dat is minder dan in de rest van Europa.

Of je daar hetzelfde salaris bij behoudt? Dat ligt aan jouw onderhandel-skils. Wij helpen je graag een handje. Hier vind je tips om jouw werkgever te overtuigen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.