Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Lichaam 21 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Ook altijd ongesteld tijdens volle maan? Dit kan de reden zijn

Volle maan zorgt voor veel veschillende dingen, als je er in gelooft. baby’s, weerwolven, lastig in slaap komen, springtij en… (bij veel vrouwen) voor ongesteldheid. Steeds meer mensen vragen zich af: Is er een verband tussen ongesteldheid en de stand van de maan?

Bij volle maan mag de rode vlag uit.

De menstruatie-cyclus

Ongesteldheid. Bijna elke vrouw heeft er ongeveer eens in de maand last van. De cyclus die hierbij hoort kan ervoor zorgen dat je je op het ene moment een totaal ander persoon voelt dan op het andere moment. Arrrrhggg, die hormonen toch ook. Zo voelen we ons op het ene moment van de maand energiek, sociaal en meer extravert en op het andere moment van de maand zijn we het liefst binnen, onder een dekentje op de bank en kosten sociale aangelegenheden enorm veel energie.

Cyclus-stuctuur

Net zoals in de natuur, dragen vrouwen als het ware verschillende seizoenen met zich mee. Door onze menstruatiecyclus voelt het ene moment als zomer vanbinnen, vol energie. Het andere moment voelt het lichaam juist aan als winter, waarin je het wat rustiger aan moet doen. Steeds meer vrouwen proberen het plannen van activiteiten hierop aan te passen door hun cyclus bij te houden. Op deze manier kan het lukken om structuur aan te brengen in het leven, de natuurlijke gang van zaken te omarmen en de kracht van vrouw zijn beter te leren begrijpen.

Spiritualiteit of biologie?

De gemiddelde menstruatiecyclus van de vrouw duurt 28 dagen en vier verschillende fases (folliculaire fase, ovulatiefase, luttele fase en de menstruatiefase). Precies even lang als de maancyclus, die ook uit vier fasen bestaat (de nieuwe maan, wassende maan, volle maan en afnemende maan). Puur toeval? Daarover zijn de meningen nog heel verdeeld. Al eeuwenlang wordt er onderzoek gedaan over de relatie tussen de maancyclus en de menselijke biologie, maar tot nu toe is er geen overtuigend bewijs van eventuele invloed. Tóch zijn veel vrouwen tegelijkertijd ongesteld en valt dit – wel heel toevallig – samen met de volle maan óf juist nieuwe maan. Wij kunnen de theorieën niet helemaal meer negeren.

Twee soorten cycli

Volgens veel vrouwen is er sprake van twee soorten cycli. Een rode maancyclus en een witte maancyclus:

De rode maancyclus

Als je menstruatie start op volle maan en je ovulatie plaatsvindt op nieuwe maan, dan heb je een rode maancyclus. Deze cyclus zou staan voor kracht, zelfbewustzijn, heling en genezing. Van vroeger uit worden vrouwen met deze cyclus gezien als de heksen, wijze vrouwen en sjamanen.

De witte maancyclus

Als je menstrueert met nieuwe maan en de ovulatie op volle maan plaatsvindt is dat een witte maancyclus te noemen. Dit staat juist voor zorgzaamheid, vruchtbaarheid en een familiegevoel. Deze vrouwen worden gezien als goede moeders – iets wat natuurlijk lastig om zo over iemand te zeggen, dat heeft natuurlijk te maken met meerdere factoren. Maar ‘t zijn niet onze woorden, ‘ze zeggen het’.

Het raadsel van de natuur

Wat de waarheid nou precies is en of de wetenschap ooit met een antwoord zal kunnen komen of de maan onze menstruatie beïnvloedt weten we niet. Wel lijkt het ons aannemelijk dat de maan, die voor zó veel veranderingen en beweging in de natuur zorgt, ook meer invloed op het menselijk lichaam heeft dan we tot nu toe weet van hebben.

Misschien leuk om in de gaten te houden?

2 gezonde snacks die je het beste kunt eten als je ongesteld bent

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.