Beau Goldewijk
Beau Goldewijk Werk 29 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

‘Quiet vacationing’ is de nieuwe werktrend waar werkgevers niet blij mee zijn

Quiet vacationing is een nieuwe werktrend onder de millennials waarbij ze aangeven aan hun baas dat ze op afstand werken, terwijl ze eigenlijk op vakantie zijn en vanaf daar hun werk doen. Het is een trend die steeds aantrekkelijker wordt onder de werknemers, maar niet voor de werkgevers.

Wat deze trend precies inhoudt en waarom bazen hier niet blij mee zijn, leggen we je uit.

Wat is Quiet vacationing?

Quiet vacationing is een fenomeen onder werknemers waarbij ze niet aan hun baas doorgeven dat ze op vakantie gaan, omdat ze tijdens de vakantie blijven werken. Ze gaan dus op vakantie zonder hiervoor vrije dagen op te nemen, maar voeren daar alsnog hun werkzaamheden uit. Dit kan met veel banen gewoon onopgemerkt gaan, omdat je met bepaalde werkzaamheden niet de omgeving of andere omstandigheden van de werknemer ziet.

Quiet vacationing stamt af van de eerder opgedoken trend quiet quitting, waarbij werknemers als het ware een ontslag nemen zonder ontslag te nemen. Ze blijven wel werken, maar stoppen hun best te doen. Volg je het nog? Bij quiet vacationing stap je dus heel stilletjes in het vliegtuig of in de auto om vanaf je vakantiebestemming te werken – of te doen alsof je werkt.

@elite.recruiter

Is quiet vacationing the new trend? A CEO’s nightmare? #greenscreen #vacation #work #remotework #job #cateer #corporate #ceo #quietvacationing

♬ original sound – Elite Recruiter

Waarom kiezen werknemers voor quiet vacationing?

Er zijn een aantal redenen waarom werknemers kiezen om stilletjes op vakantie te gaan zonder dit aan hun werkgever te vermelden. Een van de belangrijkste redenen is dat werknemers bang zijn voor een grote werkachterstand wanneer ze weg zijn. Wanneer je terugkomt van een vakantie en je ziet dat je een hoop werkachterstand hebt opgelopen kan dit veel stress met zich meebrengen, dit proberen ze met quiet vacationing te vermijden.

Een andere reden is dat vanuit huis werken, of vanaf andere plekken, tegenwoordig zo genormaliseerd is waardoor de lijn tussen werk en privé soms steeds vager wordt. Dit maakt het dus ook lastiger om op vakantie niks voor werk te doen. En tot slot: dat je dan geen vakantiedagen hoeft op te nemen, speelt ook een grote rol.

Werkgevers niet blij met deze trend

Hoewel het voor een werknemer wellicht heel aantrekkelijk klinkt, is dit voor de bazen allesbehalve aantrekkelijk. Want ook al kom je je verplichtingen wel na en krijg je alle werkzaamheden op tijd af, er blijven nadelen zitten aan het feit dat je op vakantie bent. Dit zijn een aantal redenen waarom werkgevers het niet fijn vinden:

  1. Minder vertrouwen onderling. Als werkgever wil je natuurlijk altijd eerlijke communicatie en duidelijkheid met je werknemers, met quiet vacationing is dit niet het geval wat dus uiteindelijk het vertrouwen zal schaden.
  2. Minder productief. Hoewel veel mensen het waarschijnlijk niet zouden willen toegeven, ben je in een vakantie-omgeving vaak minder productief dan dat je thuis in je kantoor zit.
  3. Moeilijkheden bij communicatie. Op vakantie zijn de omstandigheden toch vaak anders wat moeilijkheden met zich mee kan brengen op gebied van communicatie en plannen.

Gen Z zit volgens onderzoek vast in ‘carrière-echokamer’: wat is dat?

Flexwerken als het warm is? Dat doet je bij deze 8 gezellige werkplekken in Amsterdam

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.