Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Food 21 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Rijstwafels: hoe gezond zijn ze nou echt?

Besmeerd met pindakaas en banaan, een dikke laag hüttenkäse of met avocado, peper en zout. Oh, en niet te vergeten die waar al een  laag chocolade overheen zit. Wij eten zo een pak van die witte, knapperige crackers weg, maar zijn rijstwafels gezond of niet?

Voorop staat dat rijstwafels lekker zijn. En als je iets lekker vindt, moet je er natuurlijk gewoon van genieten. Tegelijkertijd wil je je lichaam ook voeden met de juiste vitaminen en mineralen. En is een rijstwafel (of 5. Met Nutella.) dan een goede keus?

Zijn rijstwafels gezond?

Rijstwafels bevatten weinig calorieën en lijken daardoor een gezonde snack. Maar de reden dat rijstwafels zo weinig calorieën bevatten, is omdat er weinig in zit.

Een rijstwafel bestaat uit gepofte (witte) rijst en zout. Soms worden er ook andere (volkoren) granen aan toegevoegd (zoals aan die lekkere dikke van de Appie), maar in essentie is de rijstwafel vrij simpel.

Het nadeel is dat een rijstwafel vooral koolhydraten bevat en weinig tot geen eiwitten, vetten en vezels. De ronde cracker is dus weinig verzadigend en vult niet. Een rijstwafel als lunch of ontbijt eten, is dus geen goed idee.

Rijstwafel als gezonde snack

Oké, omdat een rijstwafel weinig voedingsstoffen bevat geldt het niet als een volwaardige lunch (zoals een belegde volkoren boterham wel goede voedingsstoffen levert), maar een rijstwafel als gezond snackie kan geen kwaad toch?

Ook dat verbaast je misschien. Een rijstwafel bevat veel snelle koolhydraten die zorgen voor een schommeling in je bloedsuikerspiegel. Met als gevolg dat je binnen een mum van tijd trek hebt in nog zo’n wafel.

En nog één.

En nog één.

En… hè, is dat pak nu alweer leeg?

Rijstproducten kunnen arseen bevatten

Een rijstwafel verzadigt dus niet, waardoor je snel weer naar iets anders grijpt. Daarnaast levert het ook weinig voedingsstoffen aan je lijf.

Maar dan is er nog iets waar je op moet letten bij een rijstwafel. Rijstproducten kunnen namelijk arseen bevatten, een stofje dat schadelijk kan zijn als je er veel van binnenkrijgt.

De stof is met name schadelijk voor kleine kinderen (omdat ze kleiner zijn en dus minder lichaamsgewicht hebben), maar het Voedingscentrum raadt ook aan mensen boven de 18 aan om niet dagelijks rijstwafels (of rijstmeel, rijstemelk of andere rijstproducten) te eten.

Gezond eten

Wat we hieruit kunnen concluderen is dat je moeder vroeger gelijk had. Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed (ja, ja, behalve tevreden). En dat je vooral moet kiezen voor eten dat je lichaam voedt en de voedingsstoffen biedt die het nodig heeft.

En dat als je dan een keer zin hebt in die rijstwafel met pindakaas/Nutella/kaas/avo/kipfilet/hummus/appelstroop/whatever floats your boat, dat je dan prima van zo’n wafeltje kan genieten.

Oh, tip van ons: je kunt rijstwafels gebruiken in dit overheerlijke recept voor ‘healthy’ snickers. Thank us later.

Meer over een gezond eetpatroon

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.