Jana Witteman
Jana Witteman Money 30 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Moneytalk: ‘Vriend vindt uiteten te duur, nieuwe PlayStation niet’

Tikkies van 1,25 euro. Bizarre bedragen voor een vakantie met je schoonfamilie waar je niet op zit te wachten. Of je huisgenoten die maar niet begrijpen dat de energierekening écht oploopt als je dagelijks twintig minuten doucht. Geldkwesties: we kennen ze allemaal en soms zijn ze om gek van te worden. In Moneytalk bespreekt NSMBL-redacteur Jana wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? “Mijn vriend vindt etentjes te duur, maar koopt wél een nieuwe PlayStation voor een paar honderd euro.”

Naam: Pascalle
Leeftijd: 25
Woonsituatie: 2 huisgenoten

Moneytalk

Mijn vriend vindt uiteten gaan te duur, maar geeft wel honderden euro’s uit aan gamespullen.

De geldkwestie van Pascalle

“Hee Jana,

Ten eerste, mijn vriend en ik wonen niet samen en zijn allebei starters. Hij heeft een eigen appartement en verdient net iets meer dan ik. Ik woon zelf met twee huisgenootjes. Nu is het zo dat ík het super leuk vind om lekker uiteten te gaan, in het weekend te gaan brunchen, of ergens wat te gaan drinken. Mijn vriend daarentegen, vindt dat ‘zonde van het geld’. Eigenlijk vind ik dit dubbel irritant. Enerzijds omdat ik het idee heb dat hij leuke dingen met mij doen te duur vindt. Anderzijds verdient hij meer dan ik en geeft hij wel aan de lopende band geld uit aan dingen die ik dan weer totaal niet interessant vind. Laatst had hij bijvoorbeeld een nieuwe PlayStation gekocht voor een paar honderd euro. Waarom is een etentje met mij dan geldverspilling?”

Dit vindt de redactie van NSMBL

“Hi Pascalle!

Je frustratie is bijna voelbaar en dat snappen we natuurlijk. Helemaal als jij het juíst heerlijk vindt om af en toe lekker uiteten te gaan met je vriend, is het jammer als hij daar niet om staat te springen.

Er zijn een aantal mogelijkheden. Jij kan hem natuurlijk af en toe zelf mee uiteten nemen: jij hebt een fijne avond en hij hoeft niet te mokken om de prijs. Dat is natuurlijk geen houdbare oplossing, dus om tot een compromis te komen, zou je toch echt het gesprek met hem moeten aangaan.

Welk bedrag wil hij wél uitgeven aan jullie dates? Heb je dat al eens besproken? Dan kunnen jullie samen kijken wat er voor die prijs wel mogelijk is. Ergens ontbijten kost vaak minder geld, dan een ‘s avonds een driegangenmenu ‘s consumeren. Probeer hem ook duidelijk te maken dat die etentjes voor jou wel waardevol zijn. Kun je bijvoorbeeld afspreken dat jullie in ieder geval één keer per maand samen uiteten gaan?

Niet sexy, wél belangrijk: zo bespreek je geldzaken met je lover

Daarnaast is het voor jou wellicht net zo leuk om met je vriendinnen restaurants te proberen. Dan kun je ook op die manier natuurlijk je restaurant-behoefte vervullen. Vergeet in ieder geval niet met elkaar te praten en bespreek je wensen met hem. Als hij begrijpt waarom dit voor jou belangrijk is, wordt het voor hem misschien ook leuker om zijn geld niet alleen aan games uit te geven, maar ook aan quality time met jou.”

Moneytalk: ‘Ik vind apart afrekenen vreselijk ongemakkelijk’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.