Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 9 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Van droge lokken tot klitten: 5x tekenen van beschadigd haar en hoe je het oplost

We hebben allemaal wel eens last van droge lokken of een klit hier en daar, maar wanneer dit lang aanhoudt kan dit duiden op beschadigd of zelfs dood haar. Zo zijn er nog meer tekenen van beschadigd haar waar jij misschien ook wel last van hebt.

Deze vijf tekenen duiden erop dat je last hebt van beschadigd haar.

Beschadigd haar

Je haar kan beschadigd raken door verschillende oorzaken. Zo kan het zijn dat je het al een aantal keren hebt geverfd, maar kan het ook zijn dat je te vaak een stijltang gebruikt of regelmatig je haar opsteekt. Dit zijn allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat je last krijgt van beschadigd of zelfs dood haar. Een één ding is zeker: het is iets wat we liever voorkomen dan genezen.

Helaas is het in veel gevallen echter al te laat om het nog te voorkomen, maar is het zeker niet te laat om dit nog op te lossen. Deze vijf tekenen van beschadigd haar en manieren hoe je het op kan lossen wil je kennen.

1. Dode punten

Één van de meest voorkomende gevolgen van een beschadigde coupe zijn dode punten. Nu komt dit over het algemeen bij iedereen voor, maar is het kan wel een teken zijn dat je last hebt van beschadigde lokken. Je kunt dit voorkomen en oplossen door regelmatig de kapper te bezoeken en je dode punten af te knippen.

Ook kan het helpen je droge punten regelmatig met een fijne haarolie of haarserum te verzorgen. Door je haar regelmatig te verzorgen met een fijne olie blijft je coupe gehydrateerd en beschadigt het minder snel door de hitte van een föhn of stijltang. Shop hier de fijnste haarproducten:

2. Je haar breekt af

Wanneer je haar regelmatig afbreekt betekent dit vaak dat je haar niet elastisch (genoeg) is. Afgebroken lokken komen vaak voor bij (net) geverfd haar of na een andere intense haarbehandeling. Dat je haar afbreekt houdt in dat je haar erg fragiel is en daarom minder kan verdragen. Je haar opsteken of stijlen wordt al snel te veel voor het haar, waardoor het snel beschadigd en afbreekt.

Om dit te op te lossen kun je het beste een shampoo of conditioner te gebruiken met proteïne. Dit heeft je haar namelijk nodig om gehydrateerd en gezond te blijven. Ook kan het helpen om regelmatig een haarmasker gebruiken. Hierdoor blijft je haar gezond en gehydrateerd. We hebben onze favoriete haarmaskers verzameld.

3. Droge lokken

Droog haar kan vaak betekenen dat het beschadigd is, en dit kan komen door veel factoren. Zo kan droog haar ontstaan omdat het uitgedroogd is, maar kan het ook ontstaan door te veel zonlicht of het droge weer.

Droge lokken tegengaan werkt eigenlijk heel simpel: het is belangrijk om goed te weten wat jouw haar fijn vindt als het gaat om het wassen. Haartextuur verschilt namelijk per persoon, dus voor de één werkt het beter om om de drie dagen te wassen, terwijl het beter is voor een andere coupe om het dagelijks te wassen. Let ook goed op je lokken wanneer je in de zon gaat liggen. Naast je huid kan namelijk ook je haar beschadigen en uitdrogen in de zon.

4. Kortere plukken haar

Je haar groeit constant, dus dat er bij je scheiding een aantal korte plukjes zitten is niet zo gek. Wanneer zich dit echter op andere plekken bevindt, zoals bij de haarlijn rondom het oor of midden op je hoofd, is het een ander verhaal. Je haar bleken is vaak een grote oorzaak, maar het hoeft niet de enige oorzaak van korte plukjes te zijn: ze kunnen ook ontstaan door de hitte van je stijltang of het te vaak (strak) opsteken.

Je kunt de korte plukjes het beste verminderen door je haar dan minder strak of vaak op te steken en je haar goed verzorgen – vooral na het bleken. Wanneer je het idee hebt dat de korte plukjes haar ontstaan door je stijltang, is het verstandig hier ook mee te minderen. Er zijn namelijk genoeg manieren om je haar te stijlen zonder een stijltang.

5. Klitten in je haar

We ervaren allemaal wel eens een klit hier en daar, maar wanneer dit veel en grote klitten in één keer zijn, kan het een teken zijn van beschadigd haar. Omdat je waarschijnlijk bovenstaande dingen ervaart, zal je beschadigde haar sneller in de knoop raken.

Om te voorkomen dat je haar afbreekt door de klitten, kan het helpen om je haar voordat je onder de douche stapt te kammen, in plaats van daarna. Je haar is namelijk op zijn kwetsbaarst wanneer het net is gewassen, waardoor het sneller kan klitten. Ook kan het helpen om over te stappen op een satijnen kussensloop. Dit voorkomt dat je haar in de knoop gaat wanneer je slaapt en is beter voor je lokken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.