Anne Smits
Anne Smits Werk & Carrière 7 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Vrouwen aan de top: hoe profileer je jezelf als carrièrevrouw?

Deze maand staat NSMBL in het teken van carrière & ambitie en delen wij adviezen, verhalen en tips & tricks over dit onderwerp. Deze keer brengen we een ode aan alle vrouwelijk carrièretijgers.  Het is anno 2023 nog steeds niet altijd even makkelijk om als vrouw aan de top te staan. Wist je dat mannen, maar ook vrouwen, liever een mannelijke baas hebben dan een vrouwelijke? Daar moet verandering in komen. Wij vertellen jou hoe jij je als vrouwelijke leidinggevende het beste kan profileren op de werkvloer.

Wil je meer salaris? Je leest hier hoe je op een goede manier om salarisverhoging kunt vragen.

Hoe profileer je jezelf als vrouwelijke leidinggevende?

Het wordt ons vrouwen ook niet makkelijk gemaakt. Werken we parttime, dan zijn we ‘lui’. Maar aan de top wil niemand ons hebben. Laten we ons daar vooral niks van aantrekken. Ben jij zo’n vrouw aan de top? Dan lees je hier hoe jij je jouw functie nóg beter kunt uitvoeren.

Maak gebruik van je vrouwelijke eigenschappen

Er zullen altijd een aantal werknemers zijn die vooroordelen hebben over jou als hun baas. Die vooroordelen mogen er zijn en het is belangrijk dat je niet te hard je best gaat doen om het tegendeel te bewijzen. Dit kan namelijk alleen maar averechts werken. Maar wist je dat jij als vrouw een hoop kwaliteiten hebt die mannelijke leidinggevenden niet hebben? En dat is het voordeel waar je gebruik van moet maken. Zo zijn vrouwelijke bazen meer betrokken bij zowel de missie van de organisatie als bij hun collega’s en zijn vrouwen ook motiverender. Probeer dus betrokken te zijn bij je werknemers en het beste in hen naar boven te halen. Dan komt dat respect voor jou als hun baas vanzelf.

Win en behoud het vertrouwen van je werknemers

Als leidinggevende draag jij verschillende verantwoordelijkheden. Om die verantwoordelijkheid aan te kunnen, is het belangrijk dat je het vertrouwen van je werknemers wint. Dat doe je door realistische beloftes te maken en deze ook na te komen. Mannelijke bazen kunnen nogal grote praatjes hebben, maar daar heeft niemand wat aan. Laat die praatjes ook lekker achterwegen en ben transparant en eerlijk over je plannen en de uitkomsten ervan.

Beloon goed werk op diverse manieren

Goed werk belonen is een veel effectievere aanpak dan slecht werk straffen. Maar een beloning hoeft niet altijd iets materialistisch te zijn. Wees allereerst niet zuinig met je complimenten. Dat wil niet zeggen dat je er onbeperkt mee moet gooien, maar een compliment geeft jouw werknemer het gevoel dat hij of zij goed bezig is. Geef een compliment zodra je dit ook echt meent. Zo is het als vrouwelijke baas extra belangrijk om serieus genomen te worden. Een andere beloning kan ook zijn dat je het een werknemer makkelijker maakt door hem of haar één, of meerdere, dag(en) thuis te laten werken. Op deze manier laat je zien dat je vertrouwen in hem of haar hebt en dat komt jouw positie alleen maar ten goede.

Het slecht-nieuwsgesprek: zo pak je dat aan

Als leidinggevende krijg je hoe dan ook wel eens te maken met een slecht-nieuwsgesprek. Dat kan bijvoorbeeld een gesprek zijn waarin je iemand moet ontslaan. Dit gesprek is voor beide partijen niet leuk en het is ook belangrijk dat je de ander zijn of haar respect zoveel mogelijk probeert te behouden. Dat doe je allereerst door het slechte nieuws meteen te brengen. Je wilt iemand niet kwetsen, maar iemand in spanning houden heeft gewoonweg geen zin. Vervolgens is het belangrijk dat je jouw beslissing weet te onderbouwen met goede argumenten. Het kan zo zijn dat de ander emotioneel wordt en het is belangrijk dat je zijn of haar gevoelens de ruimte geeft. Hier komt jouw vrouwelijke empathische kant goed van pas. Maak daar dan ook gebruik van.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.