Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Festivals 24 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Bij welke festivals worden de meeste drugs gebruikt? Dit zeggen de Instagramposts van bezoekers

Dat er drugs gebruikt wordt op festivals is niets nieuws meer. Maar welke drugs worden het meest gebruikt? En op welke festivals wordt het meest gebruikt? Onderzoekers haalden de resultaten onlangs uit de berichten van bezoekers.

AfkickkliniekInfo.nl onderzocht het getoonde drugsgebruik op Instagram en analyseerde meer dan 700.000 posts van 23 populaire Nederlandse festivals over de afgelopen tien jaar (2013-2023).

Dat op festivals drugs worden gebruikt is bekend, maar het precieze gebruik weten we niet. Sinds het afschaffen van testlocaties bij grote evenementen in 1999, zijn onderzoekers vooral aangewezen op vrijwillig ingevulde enquêtes en in beslag genomen drugs. Uit dit onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn per festival.

Festivalbezoekers neigen naar meer drugs door inflatie: ‘Xtc-pil en water kost 20 euro’

Vijf dingen die opvallen aan het drugsgebruik op festivals

  1. Festivalgangers nemen het vaakst verdovende drugs (alcohol, cannabis) en op de tweede plaats opwekkende middelen (xtc, cocaïne)
  2. De ‘grote 3’ op festivals zijn alcohol, cannabis en XTC. Deze drie middelen worden het meest genoemd in posts.
  3. Alcohol wordt het vaakst genoemd bij de Zwarte Cross; Cannabis bij Pal Mundo, een Haags festival met veel Zuid-Amerikaanse muziek; en XTC bij dancefestival Mysteryland.
  4. Stimulerende middelen zoals amfetamine (speed) en mephedrone zijn op de meeste festivals populairder dan hallucinerende, zoals LSD en 2C-I.
  5. De openheid over het gebruik van bezoekers verschilt sterk per festival. Maar liefst op 1 op de 33 posts over de Zwarte Cross gaat over middelengebruik (alcohol), waar bij Best Kept Secret per 1000 posts slechts ongeveer 2 over middelengebruik gaan.

Op welke festivals wordt de meeste drugs gebruikt?

Voor dit onderzoek zijn 711.492 Instagram-posts bekeken van 23 grote en middelgrote festivals in Nederland, die werden geplaatst in de periode 2013 tot 2023.

Deze posts zijn doorzocht op 201 verschillende hashtags voor 36 populaire drugs en gerelateerde termen voor middelengebruik. De variatie in gezochte drugs is groot: van cannabis en cocaïne tot LSD en lachgas, en van methamfetamine en mephedrone tot ketamine en kratom. Maar op welke festivals wordt het meest gebruikt?

Meteen opvallend is dat Zwarte Cross,
Woo Hah! X Rolling Loud, Pal Mundo, Lowlands en
Paaspop hoog scoren. Niet meteen de festivals waar je aan denkt bij drugsfeestjes.

drugs op festivals
afkickkliniekinfo.nl

Welke drugs worden er gebruikt?

Festivalgangers nemen overwegend veel middelen die de zintuigen verdoven, zoals alcohol en cannabis (43,2%).

De tweede groep drugs die het meest genoemd wordt, zijn opwekkende middelen zoals amfetamine, cocaïne en XTC (19,7%). Hierna komen hallucinogenen zoals LSD en paddo’s (6,2%).

Dissociatieve middelen, zoals ketamine en lachgas, en psychoactieve drugs zoals phenibut en pregabalin werden het minst genoemd (4,9%). Een grote groep posts repte ten slotte wel over het gebruik van drugs (26%), maar benoemde niet welke.

Drugs op festivals
afkickkliniekinfo.nl

Bekijk het volledige onderzoek op de site van afkickkliniekinfo.nl.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.