Tessa Ham
Tessa Ham Money 12 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

‘Ik spaarde 10.000 euro in een half jaar’

Droom jij ook wel eens over een lange reis maken? Maar heb je het idee dat je het geld nooit bij elkaar kan sparen? Anne-Lotte besloot in 2018 dat ze over een half jaar op reis wilde gaan en zette alles op alles om zoveel mogelijk te sparen. In een half jaar tijd wist ze maar liefst 10.000 euro bij elkaar te krijgen.

Elke week gaan we in gesprek met iemand over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: Anne-Lotte Jubels (28), die haar droom waarmaakte en ook op reis slim met geld om moest gaan.

Droom om op reis te gaan

Anne-Lotte begon de studie Recreatie & Toerisme met de droom om in Frankrijk een eigen camping te beginnen. Tijdens haar studie kwam ze erachter dat dat eigenlijk niet was wat ze wilde, maar de verbinding met Nederland heeft ze altijd al gemist. Toen haar relatie uitging en ze niet meer gebonden was aan iemand die haar in Nederland hield, realiseerde ze dat ze overal heen kon waar ze maar wilde.

“Dat was het moment dat de droom ontstond om voor onbepaalde tijd te gaan reizen”, vertelt ze. Anne-Lotte deed op dat moment de vervolgstudie Vrijetijdsmanagement, waar ze eerst volle bak voor is gegaan. “Nadat ik een baan kreeg bij een recruitmentbedrijf, ben ik zoveel mogelijk gaan sparen. In dezelfde tijd zocht ik ook een huisgenoot die bereid was mijn woonkosten met me te delen.”

Door niet alleen zoveel mogelijk te besparen, maar ook door haar inkomen te verhogen en haar woonlasten te verlagen, wist ze in korte tijd haar spaarrekening te laten groeien. Het lukte haar in een half jaar tijd om 10.000 euro te sparen.

Dedicated sparen

“Ik heb 5 maanden alles gegeven wat ik had”, vertelt ze. “Ik werkte keihard bij mijn fulltime baan en probeerde ‘s avonds zo min mogelijk uit te geven. De droom om te reizen hielp hier enorm bij. Je moet heel dedicated zijn. Inmiddels ben ik vanwege COVID en andere omstandigheden weer in Nederland en heb ik geen euro te besteden, maar ik heb veel minder die drive om zo min mogelijk geld uit te geven.”

Dat ze besloten had om over een half jaar naar het buitenland te vertrekken, hielp ook om zo min mogelijk spullen te kopen. “Ik kocht amper meer iets”, zegt ze. “En als ik wat kocht, was dat iets wat ik op reis ook kon gebruiken. Ik sprak nog wel met vrienden af, maar dat deed ik daarvoor al vooral thuis en niet buiten de deur.”

Anne-Lotte had zich niet een bepaald doel gesteld, behalve dat ze in een half jaar tijd zoveel mogelijk geld bij elkaar wilde krijgen. “Ik had geen doelbedrag, maar wel een datum dat ik wilde vertrekken”, zegt ze.

Ook op reis slim met geld omgaan

Rond de kerstdagen van 2018 vertrok ze naar Tokio. “Op reis heb ik ook heel erg geleerd om slim met geld om te gaan”, zegt ze. “Iedereen waarschuwde me bijvoorbeeld dat Singapore heel duur is, maar daar ben ik best lang gebleven. Alleen omdat ik de verbinding met mensen durfde aan te gaan.”

Door te couchsurfen en te liften wist Anne-Lotte ook op reis geld te besparen. “Zoveel mensen die je op reis ontmoet, willen je ook op eten trakteren”, zegt ze. “Terwijl ze daar toch echt armer zijn dan de meeste Westerse mensen. Ik deed ook veel aan ruilhandel – dan bood ik mijn skills aan in ruil voor iets wat ik graag wilde hebben.”

Anne-Lotte op reis
Anne-Lotte Jubels op reis

De lessen dat transparant zijn over je situatie en verbinding zoeken met anderen een wereld van verschil kunnen maken, nam ze mee toen ze twee jaar later in Nederland belandde met nog maar een beetje spaargeld. “Ik geloof heel erg in de wet van aantrekking”, zegt ze.

Daarnaast heeft ze geleerd om creatief naar oplossingen te zoeken en zich niet te laten leiden door wat andere mensen vinden dat wel of niet kan. “Ik kies er nu bijvoorbeeld voor om in een camper te wonen. Dat is natuurlijk financieel gezien veel fijner dan een hypotheek van minstens 200.000 euro”, zegt ze.

Veel meer mogelijk

“Als ik hoor hoeveel mensen soms kwijt zijn aan alleen maar vaste lasten”, zegt ze. “1.200 euro aan huur, bijvoorbeeld. Mijn vaste lasten zijn nu 300 euro per maand.” Als je je niet door kaders laat leiden, is er veel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt, vindt Anne-Lotte.

Zo hebben veel mensen de droom om voor onbepaalde tijd op reis te gaan, maar zal het grootste gedeelte daarvan zich laten tegenhouden door de financiën. Anne-Lotte laat zien dat het wel degelijk mogelijk is. “Met mijn baan destijds verdiende ik 10 euro netto per uur”, zegt ze. “Echt geen vetpot. Toch lukte het mijn droom waar te maken.”

‘Door mijn passieve inkomsten hoef ik eigenlijk niet meer te werken’

Wil jij ook jouw bijzondere geldverhaal delen? Mail dan naar [email protected] o.v.v. ‘Bijzonder geldverhaal‘.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.