Redactie
Redactie Vriendschap 26 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Akke (24): ‘Ik vind de prijzen van cadeaus in onze vriendengroep uit de hand lopen’

Iedere week doet een lezeres bij ons haar verhaal. Dit kan een bekentenis zijn, maar ook een zorg óf een gedachte die zij hebben. Van ongemakkelijke dates tot vriendinnenirritaties, en van geldzorgen tot geheime verlangens. Deze week doet Akke* (24) haar verhaal.

Akke heeft een grote vriendengroep, wat betekent dat er veel verjaardagen gevierd worden. Alleen lopen de prijzen van deze verjaardagen best uit de hand, vooral als het gaat om cadeaus.

‘Ik vind de prijzen van cadeaus in onze vriendengroep uit de hand lopen’

Voor Akke is het bijna niet te doen om rond te komen en tegelijkertijd bij te dragen aan de extravagante cadeaus.

Hi Akke, kan je wat meer vertellen over de verjaardagen die gevierd worden in jouw vriendengroep?

”Nou, om mee te beginnen, zijn het er nogal veel. Bijna iedere maand is er wel iemand uit onze vriendengroep van dertien jarig. Soms zelfs twee in één maand. En bij een verjaardagsfeestje hoort natuurlijk een cadeau, maar dat is een lastig punt de laatste tijd.

We zijn al superlang vrienden en begonnen met cadeaus van €10 per persoon op ons zestiende. Dat bedrag is in de loop der jaren steeds iets verhoogd, wat maakt dat het uitgangspunt nu €30 is. Maar daar wordt niet vaak aangehouden en dat vind ik vervelend.”

Wat maakt dat er niet aan gehouden wordt?

”Het grootste probleem is, denk ik, dat de inkomens binnen de groep ver uit elkaar liggen. De een studeert nog, de ander heeft al jaren een goed betaalde baan. Iedereen is na de middelbare school een totaal andere kant op gegaan, wat maakt dat we ook totaal andere inkomens hebben. Maar ik vind dat de mensen die het breder hebben niet goed stilstaan bij wat haalbaar is voor de kleinere verdieners, zoals ik.”

Willen zij dan duurdere cadeaus geven dan de afgesproken dertig euro?

”Ja. Vooral als iemand het groot viert. Denk aan het afhuren van een locatie of een uitgebreid etentje. Dan vinden zij dat er ‘ook wel een groter cadeau’ tegenover mag staan. Cadeaus gaan dan vaker richting de €60 per persoon, dan de afgesproken €30. Het grootste deel van de groep vind dat geen probleem, maar ik kan het moeilijk bolwerken.”

Heb je dit weleens aangekaart?

“Ja. Alleen toen kreeg ik te horen dat ik anders iets los kon geven. Dat vind ik nogal stom en een beetje vernederend. We doen al jaren met z’n allen het cadeau voor verjaardagen, en dan zou ik daar nu vanaf moeten wijken. Een open Tikkie vonden ze ook geen goed idee, want dat zou ‘oneerlijk’ zijn. Dus het is nogal een lastige kwestie.”

Wil je ook (anoniem) je verhaal kwijt? Stuur ons een mail via [email protected].

*De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.