Britta van Aggele
Britta van Aggele Bizarre Bekentenis 14 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Benthe (22): ‘Ik sta op en ga slapen met mijn telefoon en het verpest mijn leven’

In de rubriek Bizarre Bekentenis doet een lezeres van NSMBL een confession. We proberen het leven ook maar uit te vogelen en dit gaat niet zonder slag of stoot. Jongvolwassen zijn? Dat is soms knap lastig. We zijn tenslotte allemaal mensen en elk persoon maakt weer andere gekke en bijzondere dingen mee. Verliefd op het verkeerde persoon? Verslaafd op je telefoon? In Bizarre Bekentenis lees je verhalen die soms herkenbaar zijn, of juist helemaal niet.

Vandaag lees je het verhaal van Benthe* (22).

‘Ik sta op en ga slapen met mijn telefoon en het verpest mijn leven’

Een telefoon: we hebben er allemaal een en gebruiken hem dagelijks. Maar wat gebeurt er met je als je toch net te vaak naar dit kleine schermpje grijpt. In deze rubriek vertelt Benthe wat de keerzijde is van veel telefoongebruik en welke invloed het heeft op haar leven.

Hi Benthe, zou je iets meer kunnen vertellen over de situatie?

“Net zoals iedereen heb ik natuurlijk ook een telefoon en ik hou van mijn telefoon. Ik neem hem overal mee naar toe en vind het heerlijk om alles wat ik doe vast te leggen. Niet alleen voor de buitenwereld, maar ook om zelf naar terug te kunnen kijken. Maar ik gebruik mijn telefoon nu al een tijdje veel te veel en dan vooral voor het kijken van series.

Maar ook op social media ben ik soms uren per dag te vinden. Ik sta met mijn telefoon op, ga ermee naar de wc, kijk series tijdens het koken en ga er ook weer mee naar bed. Dit zorgt ervoor dat ik mijn telefoon soms 8 of 9 uur per dag gebruik en dan hebben we het nog niet gehad over het gebruiken van mijn laptop of televisie kijken. Het komt er dus op neer dat ik hartstikke verslaafd ben aan mijn telefoon en het begint langzamerhand mijn leven te verpesten.”

Totaal overprikkeld

“Ik merk namelijk dat ik de laatste tijd wat minder goed in mijn vel zit. Er hebben veel veranderingen plaatsgevonden in mijn leven, waardoor ik mij niet meer helemaal mezelf voel. Hierdoor greep ik nog vaker naar mijn telefoon, maar hier voelde ik al snel de gevolgen van. Ik werd namelijk steeds makkelijker prikkelbaar en stond constant aan en op een gegeven moment brak ik.

Ik kreeg namelijk last van paniekaanvallen in de meest normale situaties en voelde mij steeds slechter. Ik wist totaal niet waar dit vandaan kwam, maar na een gesprek met mijn moeder werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik zit gewoon veel teveel op mijn telefoon en dit verpest letterlijk mijn leven. Ik ben hierdoor namelijk totaal overprikkeld.”

Oplossing

“Nu moet ik dus mijn schermtijd verlagen en dit is een stuk lastiger dan ik dacht. Ik ben namelijk gewend om bijna met elke dagelijkse bezigheid mijn telefoon te gebruiken. Maar ik ben bereid om er alles aan te doen als dit betekent dat ik niet nog een keer zo’n paniekaanval krijg. Dat is namelijk het engste wat ik ooit heb meegemaakt.

Ik probeer nu zonder mijn telefoon op te staan en mag van mezelf maar 1 à 2 afleveringen van een serie per dag kijken. En ook met dagelijkse taken probeer ik mijn telefoon zo vaak mogelijk links te laten liggen, maar ik zou liegen als ik zeg dat ik het niet moeilijk vind.”

*De naam van Benthe is veranderd voor dit verhaal.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.