Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Celebrity 10 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze codewoorden en -namen gebruiken de Britse royals binnen het koningshuis

Dat de Britse royals een enorme lange lijst aan regels op te volgen hebben, wisten we al. En ook dat ze zo hun eigen protocollen hebben binnen het Britse koningshuis, is geen verrassing. Zo gebruiken de senior royals binnen de familie codenamen voor elkaar en hebben ze ook zo hun eigen codewoorden binnen het koningshuis.

De codenamen worden voornamelijk gebruikt voor situaties waarvan de Britse royals liever niet hebben dat anderen het weten.

Codenamen van Britse royals

Het zou zomaar kunnen dat je al een aantal codenamen kent vanwege The Crown. In een aflevering van seizoen 4 overlijdt prins Charles bijna en wordt het Operation Menai Bridge genoemd. Menai Bridge is dan ook de codenaam van prins Charles, hij is vernoemd naar een brug in Wales omdat hij de prins van Wales is. Het is dan ook geen verrassing dat ook andere Britse royals naar een brug zijn vernoemd als het gaat over zaken die met de dood te maken hebben. Andere namen worden gebruikt als er over de familie gepraat wordt via systemen die gehackt kunnen worden. We zetten alle codenamen en -woorden op een rij.

Trouble in paradise – Britse koningshuis woedend op Netflix na seizoen 4 van The Crown

1. Queen Elizabeth II

Het meest prominente lid van de koninklijke familie is ongetwijfeld Queen Elizabeth II. Daarom heeft ze niet één, maar meerdere codenamen. Zo wordt ze voor haar veiligheid door de politie en het leger Sharon genoemd en wordt zelfs soms verwezen naar haar als ‘S’. Als het over haar dood gaat wordt er gesproken over Operation London Bridge.

2. Prins Philip

Prins Philip is overleden op 99-jarige leeftijd maar voor zijn begrafenis werd de naam ‘Operation Forth Bridge’ gebruikt. Forth Bridge is een brug in Edinburgh, Schotland.

3. Prins William en Kate

Prins William en Kate hebben als een van de weinigen Britse royals geen begrafenis-naam, maar ze hebben wel codenamen voor als ze op trips gaan. Zo worden ze tijdens bepaalde gelegenheden Daphne Clark en Danny Collins genoemd. De initialen ‘DC’ staan voor Duke/Duchess van Cambridge.

4. Prins Harry en Meghan Markle

Inmiddels zijn ze geen Britse royals meer, maar ook prins Harry en Meghan Markle hebben zo hun eigen codenamen. Ze werden Davina Scott en David Stevens en die namen verwijzen ook naar hun titels: Duke/Duchess van Sussex.

5. Prins Charles

Prins Charles is ook een van de belangrijkste Britse royals, gezien hij de troonopvolger van Queen Elizabeth II zal worden. Hij heeft daarom ook drie verschillende codenamen gekregen. Zijn eerste, opvallende codenaam is Unicorn, een naam die hij kreeg toen hij de Verenigde Staten bezocht in 1971. Waarom hij deze naam kreeg, is onbekend.

Als hij uiteindelijk koning wordt, zijn er enorm veel protocollen van toepassing. Voorlopig is het nog niet zover, maar het evenement heeft wel al een eigen naam gekregen: Operation Golden Orb.

Uit The Crown wisten we al wat zijn naam was voor zijn overlijden, nadat hij in 1988 bij een ski-incident vermist raakte. Hij werd levend gevonden, maar de naam voor zijn dood werd al gebruikt: Operation Menai Bridge.

6. Prinses Diana

Prinses Diana werkte samen met journalist Andrew Morton aan een boek over het koninklijk huis, dat was zo’n groot geheim dat het de naam Noah kreeg. De naam verwijst naar Morton, waar hij ‘notable author and historian’ werd genoemd en werd bedacht door Diana.

Het Britse koningshuis deelt nooit eerder vertoonde foto’s ter nagedachtenis aan prins Philip

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.