Anne Smits
Anne Smits Food 4 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit kan je het beste vóór en na het sporten eten

Nu de zomer voor de deur staat en we veel buiten gaan zijn, is het fijn om lekker en fit in je vel te zitten. Een fit lijf gaat natuurlijk gepaard met goede voeding. En om nog meer uit jouw sportsessies te halen, is het belangrijk om zowel vóór als na het sporten de juiste voeding te eten.

En onthoud: every body is a bikini body!

Dit is wat je het beste vóór en na het sporten kan eten

Ben je nog op zoek naar gezonde en makkelijke recepten om te maken? Anne deelt elke week haar favoriete recept van de week, zoals een curry madras, poke bowl met zalm of noedelsoep met kip.

Sporten in de ochtend

Wat het beste is om te eten vóór het sporten, hangt af van het tijdstip dat je gaat trainen. Ga je bijvoorbeeld in de ochtend, dan heb je lang niks gegeten. Sommige sporters zweren erbij om op een lege maag te trainen. Dat wil niet altijd voordelig zijn. Zo kan trainen op een lege maag zorgen voor spierafbraak en een lagere vetverbranding.

Ga je in de ochtend sporten, kies dan voor een kleine snack met gezonde koolhydraten en vermijd te veel vetten en eiwitten. Eet bijvoorbeeld een banaan, havermout of een volkoren cracker of boterham. Wil je wat extra energie tijdens het sporten? Neem dan nog een koffie voordat je gaat sporten.

Sporten in de avond

Werk of studeer jij overdag? Dan is de kans groot dat jij waarschijnlijk meer een avondsporter bent. Dan kan het nog weleens lastig zijn om te bepalen wanneer en wat je eet. Je kunt twee tot drie uur vóórdat je gaat sporten nog een complete maaltijd eten. Zo heeft je lichaam nog genoeg tijd om het eten te verteren totdat je gaat trainen. Kies net als in de ochtend voor een licht verteerbare maaltijd. Eet je minder dan twee uur vóórdat je gaat sporten? Probeer dan geen complete maaltijd te nemen, maar kies net als in de ochtend voor een snack.

Wat eet je na het sporten?

Tijdens het sporten heb je als het goed is veel energie verband. Het is dan ook belangrijk om dit weer aan te vullen met een combinatie van de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten. Vooral eiwitten zijn na het trainen essentieel voor het herstel van je spieren. Er zitten voornamelijk veel eiwitten in zuivelproducten, eieren, vlees en vis en noten en zaden.

Door voldoende eiwitten te eten na het sporten, herstelt je lichaam sneller waardoor je weer het maximale uit jezelf kan halen tijdens je volgende training. Vergeet ook vooral niet genoeg water te drinken na het sporten. Je hebt naast energie namelijk ook veel vocht verloren. En ook dit moet je weer aanvullen.

Vermijd alcohol

Alcohol is funest voor het herstel van je lichaam. Zo vertraagt alcohol het spierherstel en remt het dus ook de groei van je spieren. Ga je in de avond de kroeg in? Zorg dan dat je zo vroeg mogelijk die dag gaat sporten.

Koffie onder je ogen? Zo kom jij van je donkere kringen af

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.